Het volk Israël is het verbondsvolk van God. Vanuit Bijbelse en historische achtergronden voelen wij ons daarom met Israël verbonden. Juist in deze tijd van oorlog, waarbij velen zich eenzijdig achter de Palestijnen scharen, staat SGP-jongeren onvoorwaardelijk achter het bestaansrecht van de staat Israël. Tegelijkertijd voelen wij ons niet geroepen om alle acties van de Israëlische regering te rechtvaardigen.
Op 7 oktober 2023 pleegde de terreurorganisatie Hamas een terroristische aanslag in Israël. Militaire reactie van Israël is zeer gerechtvaardigd, aangezien het hier gaat om de verdediging van de eigen staat. Israël heeft het recht om de dreiging van Hamas teniet te doen, en de Israëlische gijzelaars te bevrijden, uiteraard met inachtneming van het internationaal oorlogsrecht en het zoveel mogelijk ontzien van burgers.
De Nederlandse regering dient zich achter Israël op te stellen in de strijd tegen terrorisme en antisemitisme. Financiële en militaire steun aan Israël vanuit het Westen, zeker vanuit de NAVO, zijn noodzakelijk om terroristische groeperingen te bestrijden. Ook moet de Nederlandse overheid aandacht hebben voor de nijpende situatie van de (christelijke) Palestijnse bevolking. Zij leven door de oorlog vaak in moeilijke omstandigheden. Dit is mede te wijten aan het corrupte en ondemocratische Palestijnse leiderschap. De Palestijnse Autoriteit voert een slecht bewind en maakt terreur mogelijk, waardoor zij geen Nederlands of Europees geld verdient te ontvangen. Het is voor nu belangrijk te investeren in projecten die de acute situatie van de Palestijnse bevolking verbeteren, door middel van voedsel- en medicijntransport.
Op de Westelijke Jordaanoever dient er te worden toegezien op de conflicten rondom de nederzettingen. Deze geweldsescalaties dragen namelijk niet bij aan het oplossen van het conflict. Hierbij moet gezocht worden naar de meest duurzame oplossing voor de lange termijn.
Israël wordt niet alleen door Hamas bedreigd, maar ook door onder andere Hezbollah en Iran. Het is van levensbelang dat in het internationaal militair beleid niet slechts op het terugdringen van Hamas wordt gefocust, maar ook dat deze andere dreigingen nauwlettend worden gevolgd. De Nederlandse regering moet zich maximaal inzetten verdere escalatie te voorkomen. Een belangrijk thema is daarin Iran te weerhouden van het maken van kernwapens.
Nederland moet ernaar streven dat de Europese Unie zich onverdeeld opstelt achter de erkenning van de staat Israël. Subsidies die toekomen aan organisaties die Israël niet erkennen dienen om principiële redenen gestopt te worden. Dit geld kan bijvoorbeeld beter worden besteed aan programma’s die democratie en rechtsorde in Palestina bevorderen of aan humanitaire projecten, bijvoorbeeld voor een duurzame waterhuishouding in zowel Israëlische als Palestijnse gebieden.
Voor de lange termijn bepleit SGP-Jongeren een tweestaten-oplossing, omdat beide landen recht hebben op een eigen grondgebied. Voor vrede is het essentieel dat de Palestijnse regering een democratisch gekozen autoriteit wordt, zonder terroristische organisaties. Op termijn moet ook de Nederlandse ambassade gevestigd worden in Jeruzalem, de hoofdstad van de Joodse staat.
Vanuit Nederland of EU mogen geen bewegingen worden gemaakt richting een boycot van Joodse producten of diensten. Het boycotten van Israël is onterecht en bovendien zijn zowel Israëliërs, Palestijnen als Nederlanders er niet mee geholpen. SGP-jongeren wil juist dat er sterk wordt ingezet op economische samenwerking met Israël.
De Verenigde Naties (VN) en sommige van hun dochterorganisaties in het bijzonder, hebben regelmatig te weinig aandacht voor het Israëlisch perspectief. In enkele gevallen is er zelfs sprake van een anti-Israëlhouding. Zie ook ons standpunt over de Verenigde Naties.