ZZP, wat moeten we ermee?

1 op de 3 ZZP’ers betaalt geen belasting. Veel ZZP’ers  zijn niet verzekerd en bouwen geen pensioen op. Maar liefst 1 miljoen mensen in Nederland is ZZP'er. 

Zomaar wat opvallende feiten over ZZP’ers die je de afgelopen maanden misschien wel in het nieuws bent tegengekomen. Het begrip ZZP’er was enkele jaren geleden nog totaal onbekend, maar inmiddels kan iedereen die iets wil zeggen over onze arbeidsmarkt, niet om deze groep ‘ondernemers’ heen. Hoog tijd dus om samen eens wat dieper in dit onderwerp te duiken!

 

Onze zoektocht

In drie statements praten we je bij over de ZZP’er. De kansen en mogelijkheden van deze groep komen langs, maar ook de bijbehorende moeilijkheden. En natuurlijk ook onze visie: hoe moeten we als land aankijken tegen deze groep, wat kan de politiek betekenen?

 

Veel interessante vragen dus! En daarom zijn we op zoek gegaan naar antwoorden. We hebben belangenverenigingen geïnterviewd, met vakbonden gepraat en literatuur doorgenomen. En uiteraard hebben we ook onderling veel gediscussieerd: hoe kunnen wij als SGP-j bijdragen aan dit complexe onderwerp? Je leest onze analyse van de problemen en mogelijke oplossingen in drie statements.

 

Definitie ZZP’er

Vandaag alvast iets over de definitie van ZZP’er. Het eerste waar we probeerden achter te komen, was: is een ZZP’er een ondernemer, een werknemer, of allebei? Dit bepaalt natuurlijk in welke richting we de oplossingen moeten zoeken. Een ondernemer geeft je meer vrijheid, maar een werknemer juist een beter sociaal vangnet. Het blijkt niet eenvoudig om een sluitende definitie te creëren die alle ZZP’ers omvat, want er is erg veel verschil tussen deze ZZP’ers. Sommige voelen zich alleen werknemer, omdat ze maar één opdrachtgever hebben. Anderen halen echter actief verschillen opdrachten binnen, en zijn daarom zowel ondernemer als werknemer.

 

Ondanks de vele verschillende soorten ZZP’ers, zullen we toch moeten proberen om een redelijke definitie voor ZZP’ers te vinden, zodat we kunnen bepalen of iemand wel of geen ZZP’er is. Immers, alleen als we de doelgroep goed in kaart brengen, komen de juiste fiscale voordelen bij de juiste personen terecht.

 

Volgende keer…

Volgende keer gaan we dieper in op de problemen: hoe komt het dat zo weinig ZZP’ers pensioen opbouwen? Wat gebeurt er als een ZZP’er arbeidsongeschikt wordt? En hoe kunnen deze problemen volgens SGP-j worden aangepakt? Je leest het binnenkort!

Geschreven door Johannes Lont

Johannes is lid van de commissie sociaal-economische zaken. Meer artikelen van Johannes Lont:Blog comments powered by Disqus