Zorg: Mag alles wat kan?

‘Als ik zo zou moeten leven, hoeft het van mij niet meer!’ Zomaar een uitspraak die ik op mijn werk regelmatig tegenkom. Zomaar een uitspraak waar ik me best wel zorgen over maak. Hoe ver gaan we met de (technologische) ontwikkelingen binnen de zorg? En mag alles wat kan?

‘Als ik zo zou moeten leven, hoeft het van mij niet meer!’ Zomaar een uitspraak die ik op mijn werk regelmatig tegenkom. Zomaar een uitspraak waar ik me best wel zorgen over maak. Hoe ver gaan we met de (technologische) ontwikkelingen binnen de zorg? En mag alles wat kan?

Een paar weken geleden was het nog in het nieuws dat een groot aantal abortussen wordt uitgevoerd om financiële redenen. Door het (aards) probleem van de ouder zou het leven van een ongeboren baby zomaar beëindigd mogen worden. Andere gebruikte redenen om een kinderleventje te beëindigen zijn een handicap, onvolmaaktheid of een bepaalde (ernstige) ziekte. Uiteraard is dit een teer onderwerp en kunnen moeders hier enorm mee worstelen. Echter, God heeft de mens goed en naar Zijn evenbeeld geschapen. Hier heeft een financiële situatie al helemaal niets mee te maken en ook de gezondheid van een kind ten diepste ook niet.  Wie zijn wij om te beoordelen of iemand goed (genoeg) is geschapen?

Een tijdje terug zorgde ik voor een jonge vrouw uit Afrika. Zij was daar erg ziek geworden en leed aan een ziekte die in haar land onvermijdelijk tot de dood had geleid. In de hoop in Nederland beter te worden, reisde zij naar Nederland. Maar ook hier was beter worden niet mogelijk. De vraag is wat beter nu eigenlijk is. Voor haar betekende beter worden dat ze bleef leven, maar door de hersenschade zou ze voor altijd afhankelijk zijn van anderen. Was dat ook haar visie op ‘beter worden’?
De vraag ‘Mag alles wat kan?’, veranderen we in ‘Moet alles wat kan?’. Overbehandelen behoort ook niet tot Gods plan met ons leven. Hoe ver gaan we met wat we kunnen? Voor mij ligt die grens bij een behandeling die het lijden juist verergert en daarbij nauwelijks effect zal hebben. Waar leg jij je grens?

Mag alles wat kan in de laatste levensfase? Mogen wij zelf bepalen wanneer het genoeg is geweest? Bij de Levenseindekliniek is op het moment zelfs een wachtlijst, blijkbaar denken veel mensen daar dus wel zo over. Hoe denk jij daarover? Maar vooral, hoe spreekt God hierover in de Bijbel? Zijn plan met ons leven staat vast, zegt Hij in Zijn Woord. Laten we de laatste tijd van het leven niet verspillen om te bepalen of het lijden uitzichtloos genoeg is, maar laten we deze tijd als genadetijd gebruiken!

Mag/moet alles wat kan? Ik wil jullie vragen om goed na te denken over deze vraag. Iedereen zal in zijn leven te maken krijgen met deze vragen. En waar sta jij dan?

Vanuit ons kernidee ‘Partij voor het leven’ vinden wij het belangrijk om hier met elkaar over na te denken. We willen jullie daarom alvast uitnodigen voor de masterclass Medische ethiek en natuurlijk ook voor het najaarscongres ‘Zorg’ op 7 en 8 november, waar we met elkaar na zullen denken over o.a. medische ethiek, de ontwikkelingen in de zorg en het werkveld. Meld je snel aan via www.sgpj.nl/aanmelden-najaarscongres.


Blog comments powered by Disqus