Zo'n week

Een week waarin bekend werd dat onze economie weer groeiende is. Waarin oud-minister Borst om het leven is gekomen. Afgelopen week was ook de week van Plasterk die het debat overleefde. Kortom, zo'n week met pieken en dalen.

Het was naast heel veel andere dingen deze week toch zeker de week van de PvdA, zo niet de week van Plasterk. Omdat hij te graag het Nederlandse volk gerust wilde stellen, werd hij nu belaagd. Het geruststellen was zeer zeker op tijd geweest, maar toen duidelijk werd dat het een wat valse rust werd, was hij niet snel genoeg. Terwijl wij Nederlanders toch graag met zoete praatjes in slaap worden gesust, was dat nu blijkbaar even niet voldoende. Maar, na een weekend goed voorbereiden lukte het Plasterk om met steun van het kabinet de strijd te overleven. Gelukkig maar, toch?

Economische groei
We moeten er niet aan denken dat er zo snel na Weekers alweer een landelijk bestuurder op zou moeten stappen. Situaties zoals in Italië zijn we hier toch ook niet bij gebaat. Zeker nu het erop lijkt dat het economisch wat de goede richting op gaat. Weliswaar netto krimp, maar toch alweer een kwartaal met groei.

Landbouwsector
Bij die groeit hoort natuurlijk wel de opmerking dat dit voor een groot gedeelte komt door de agrarische export. Door velen blijft het onderschat hoe belangrijk de landbouwsector is voor de Nederlandse economie. En wat er voor nodig is om dat in stand te houden.

Rusland
Sinds deze week mag er bijvoorbeeld weer aardappelpootgoed worden geëxporteerd naar Rusland. Misschien wat onbekend, maar een product met een hoge marktwaarde en een markt met een ontzettend potentieel. Of het pilsje van onze Koning met Poetin daaraan heeft bijgedragen is niet zo makkelijk te zeggen; het eventueel weigeren van dat pilsje had het zeker geen goed gedaan. Wat dat betreft mogen sommige reacties over Z.K.H. wel wat gematigder, zeker als het drinken van een biertje met Poetin vergeleken wordt met het gooien van een WC-pot. Geef mij dan maar een enthousiast juichende Koning voor een schaatser die op de site van de EO heel mooi uitlegt waarom het dienen van Jezus belangrijker is dan schaatsen. Dat heb ik van andere plee-gooiers nooit gezien.

Oud-minister Borst
Helaas was deze week nog een in onze achterban (nog) minder geliefde (oud-)politica veel in het nieuws. Oud-minister en minister van Staat Els Borst. Vreselijk dat een bejaarde vrouw op haar eigen erf om het leven wordt gebracht, om welke reden dan ook. Ik hoop dan ook dat niemand een onsmakelijke link zal leggen tussen door haar ingevoerde wetten en haar plotselinge dood. Ze was een mens, en mensen verdienen het niet doodgeslagen te worden. Beangstigend dat dit gewoon gebeurt in Nederland.

Duurzame energiemaatschappijen
Om niet in mineur te eindigen nog één van de positievere nieuwsberichten van deze week. Op initiatief van een consortium groene organisaties werd een lijst gepubliceerd met een rangschikking van energiemaatschappijen op basis van duurzaamheid. Er is vast het een en ander af te dingen op het onderzoek, maar het geeft een goed beeld van hoe de Nederlandse elektriciteitsmarkt uit ziet. Leuk is dat alleen maatschappijen zijn opgenomen die door heel het land stroom leveren. Niemand heeft dus een goed excuus om nu niet over te stappen naar een meer duurzame stroomleverancier. Dus ga je zelf over de stroom, kijk hier even. Gaan je ouders erover, vraag even waarom jullie geen stroom krijgen van bijvoorbeeld Windunie of GreenChoice.

Al met al weer zo’n week met pieken en dalen.

Jan Willem Bijnagte
Voorzitter Commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw

Geschreven door Jan Willem Bijnagte

Jan Willem is voorzitter van commissie DOL . Meer artikelen van Jan Willem Bijnagte:Blog comments powered by Disqus