Witte boorden aanpakken!

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil hogere straffen voor witteboordencriminaliteit, zo maakte hij deze week bekend. Er moeten meer mogelijkheden komen om deze criminelen aan te pakken. SGP-jongeren is blij met deze strengere aanpak van onder meer grote belastingfraude, maar vindt het voorstel van de minister niet ver genoeg gaan. Waarom?

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil hogere straffen voor witteboordencriminaliteit, zo maakte hij deze week bekend. Er moeten meer mogelijkheden komen om deze criminelen aan te pakken. SGP-jongeren is blij met deze strengere aanpak van onder meer grote belastingfraude, maar vindt het voorstel van de minister niet ver genoeg gaan. Waarom?

Miljoenen verlies

In deze tijd van bezuinigingen moet er volgens SGP-jongeren ook gefocust worden op een strenge aanpak van criminelen. Miljoenen euro's komen nu vaak terecht in de zakken van financieel-economische fraudeurs. Deze belastingontduikers moeten daarom worden opgespoord en aangepakt worden.

Geen extra politie

SGP-jongeren vindt dat we voorzichtig moeten zijn met een vergroten van de (politie)capaciteit om deze criminelen aan te pakken. Per saldo levert dit minder op vanwege de investeringen die daarmee gemoeid zijn. Bovendien pleiten wij ervoor om de politiemacht in Nederland voornamelijk bezig te laten zijn met haar kerntaken: het waarborgen van de veiligheid en handhaving van de openbare orde.

Schepje bovenop

De kracht ligt volgens SGP-jongeren juist in het verhogen van de straffen voor witteboordencriminelen. Wij zouden er daarom nog wel een ‘schepje’ bovenop het voorstel van de minister willen doen. Bedrijven die zich schuldig maken aan witwaspraktijken, moeten een boete krijgen van minimaal tien procent van de jaaromzet.

Steviger aanpakken

Kortom, het is toe te juichen dat onze minister aandacht heeft voor de aanpakken van witteboordencriminelen, maar SGP-jongeren vindt dat het voorstel nog wel wat steviger kan worden aangezet, zonder extra investeringen in de politiemacht. Het is een goede stap in de richting, maar wij houden de vinger aan de pols. In het belang van ons allemaal.

Geschreven door Arie Vonk Noordegraaf

Arie Vonk Noordegraaf is lid van de commissie Binnenland. Meer artikelen van Arie Vonk Noordegraaf :Blog comments powered by Disqus