Verpleegkundigen: helden van nu, armen van straks?

Dinsdag 12 mei is de dag van de verpleging. Verpleegkundigen zijn in deze corona-tijd veel in het nieuws. Ze worden terecht de helden van de samenleving genoemd, die ons door de crisis heen helpen. Ze moeten vaak overwerken, zien veel schrijnende situaties onder ogen en staan onder grote druk. Het is heel goed mogelijk dat een groot aantal verplegers later psychische klachten zoals een burn-out, PTSS of depressie zal krijgen. Als ze dan een langere tijd in de Ziektewet belanden, krijgen ze in de meeste gevallen maar 70% van hun normale loon. Daardoor worden de helden van nu de armen van straks. SGP-jongeren vindt dat verpleegkundigen die in de Ziektewet belanden daarom niet moeten worden gekort.

Verpleegkundigen werken extra hard voor de gehele maatschappij. Ze moeten extra diensten draaien; soms wel het dubbele per week in vergelijking met voor de coronacrisis. Bovendien krijgen ze met veel meer heftige sterfgevallen te maken dan normaal. Dat trekt een wissel. Verpleegkundigen lopen ook een extra groot risico, zeker de verpleegkundigen die in de thuiszorg werken. Zij hebben een groot gebrek aan beschermingsmiddelen op dit moment. De verpleging heeft bovendien nu al te kampen met een tekort aan personeel, deels door ziekte. Daardoor wordt het gezonde personeel nog eens extra belast.

 

Kortom: de helden in de zorg krijgen flink wat voor de kiezen. Verschillende instanties trokken dan ook aan de bel: verplegers dreigen flink te worden geraakt in deze crisis. Daarom stelt SGP-jongeren voor om verplegers financieel tegemoet te komen. Wie in de ziektewet belandt, krijgt gewoonlijk maar 70% van het loon dat hij/ zij eerder verdiende. Verplegers die in de ziektewet belanden vanwege hun harde strijd tegen corona verdienen die korting van 30% niet en moeten daarom het volle loon krijgen.

 

Bedrijven krijgen van de overheid momenteel veel financiële steun door de coronacrisis. Als we dat belangrijk vinden, waarom zouden we dan geen steun geven aan verpleegkundigen? Het minste wat we kunnen doen is na de crisis net zo goed voor hen zorgen als de verpleegkundigen dat nu voor zoveel zieken doen.

 

Verpleegkundigen die psychische klachten krijgen moeten gerust even rust kunnen nemen zonder extra zorgen voor hun portemonnee. We moeten iets terugdoen voor de mensen die elke dag voor ons in de frontlinie tegen corona vechten. Dus laten we op dinsdag 12 mei de verpleegkundige extra in het zonnetje zetten door ze te laten weten dat wij ook na de crisis aan hen denken en dan iets voor ze terugdoen.

 

 

Geschreven door Aron Mastenbroek

Aron is stagiair bij SGP-jongeren.


Blog comments powered by Disqus