Van een ander...

“Tegendraadse twintigers kiezen voor het huwelijk” en “Werken is niet zo leuk” Deze koppen waren onlangs te vinden in niets minder dan het NRC Handelsblad. Verrassend!?

Tegendraadse twintigers kiezen voor het huwelijk” en “Werken is niet zo leuk” Deze koppen waren onlangs te vinden in niets minder dan het NRC Handelsblad. Verrassend!?

 

Huisje-boompje-beestje
We weten het allemaal: het aantal huwelijken daalt nog steeds. Ten opzichte van 2012 werd het ja-woord in 2013 6000 keer minder uitgesproken. Het NRC Handelsblad maakte onlangs een artikel over een nieuwe trend bij jongeren: jong trouwen. De vrijheid-blijheidmentaliteit is de laatste decennia geworteld in onze samenleving. Het gevolg is dat het individualisme hoogtij vierde en dat het huwelijk gezien werd als iets oubolligs. Echter, vandaag de dag, zo berichtte de krant, zijn er steeds meer jongeren die zoeken naar vastheid. De keuzevrijheid die ze ervaren hebben in hun leven vermoeit hen. Niet gek dus dat steeds meer jongeren “tegendraads” zijn en jong voor het huwelijk kiezen.

“Gewoon” huisvrouw
Op dezelfde dag stond in bovengenoemde krant een ander verrassend artikel. Columniste Rosanne Hertzberger schrijft over haar vriendinnen die ernaar verlangen om meer huisvrouw te zijn. Werken is helemaal niet zo leuk, zo stelt ze. Schokkend?! Vroeger vol overgave gestudeerd, carrière gemaakt, al dromend van die baan als leidinggevende, ondernemer of minister. Is de vrouwenemancipatie tevergeefs geweest?
Hertzberger stelt wezenlijk punten aan de orde. Ze erkent dat er velen zijn die ontzettend gedreven hun werk doen en zich nuttig voelen. Maar aan de andere kant: “Altijd maar rendabel moeten zijn’, ‘zanikende collega’s’, ‘zanikende managers’, terwijl ‘er thuis een lekker ruikend baby’tje op je ligt te wachten.”
Het standpunt van onze overheid is duidelijk: “Een belangrijk doel van het emancipatiebeleid is het versterken van de economische zelfstandigheid en een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. Daarvoor is een grotere deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt nodig.” Het klinkt leuk: “De keuze om te werken is een beslissing van vrouwen zelf, de overheid legt geen verplichtingen. “ Hertzberger laat ons nadenken in haar artikel: of moeders hun werk nu leuk vinden of niet, ze hebben eigenlijk geen keuze. Werken is een noodzaak geworden. Voor een fatsoenlijke hypotheek heb je toch wel twee salarissen nodig. De columniste voorspelt dat de Nederlandse vrouw steeds meer zal gaan werken, niet omdat ze dat zo leuk vindt, maar vanwege financiële noodzaak.

En nu?
Gezinsvriendelijke politiek moet gestimuleerd worden. In oktober jongstleden werd door de inzet van onder andere de SGP de geplande verlaging op kinderbijslag voor het oudere kind voorkomen. Ook kwamen de mannenbroeders op voor eenverdieners. Huwelijk en gezin: de SGP staat ervoor! En dat heeft niets met oubolligheid te maken. Van een ongebonden leven vol individualisme wordt het er niet beter op in ons land. Dat er weer meer mensen kiezen voor het huwelijk is een positieve zaak. Het is wel een puntje om over na te denken: moeders hebben eigenlijk geen keuzevrijheid meer als het gaat over het huisvrouwschap. Dat klinkt wel heel ouderwets: je bent verplicht om te gaan werken. Misschien tijd voor een huisvrouwemancipatie? 

Geschreven door Willeke van Deelen

Willeke is lid van de commissie Onderwijs van SGP-jongeren.. Meer artikelen van Willeke van Deelen:Blog comments powered by Disqus