Van de bestuurstafel - Jan-Willem

Terwijl ik dit blog typ, ben ik onderweg naar Den Haag. Vandaag is namelijk de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Samen met mijn medebestuurslid Martin Holleman ga ik een deel daarvan bijwonen.

Terwijl ik dit blog typ, ben ik onderweg naar Den Haag. Vandaag is namelijk de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Samen met mijn medebestuurslid Martin Holleman ga ik een deel daarvan bijwonen.

Gisteren hebben de fractievoorzitters hun mening gegeven over de begroting. Eigenlijk kon je al grotendeels weten wat zij zouden gaan zeggen. Geert Wilders had zoals ieder jaar zijn momentje om aandacht te trekken. Gistermorgen vroeg de fractievoorzitter van de PVV om de Koran uit de Tweede Kamer te verwijderen, onder meer omdat IS de Koran als heilig boek heeft.

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen verdedigden hoofdzakelijk het kabinetsbeleid, de oppositie viel het kabinetsbeleid hard aan en de constructieve oppositiepartijen (waaronder de SGP) kozen voor een middenweg. Kees van der Staaij had overigens ook dit jaar weer de beste bijdrage. Kijk die zeker even terug!

Vanmorgen en het begin van de middag zijn wat mij betreft het leukste deel van de Algemene Beschouwingen: de eerste reactie van de minister-president op de vragen van de Tweede Kamer. Dat heeft er vooral mee te maken dat er dan fel gedebatteerd wordt. Mark Rutte is een goede debater, en zal zeker uitgedaagd worden door een aantal fractievoorzitters. Ook bijvoorbeeld door Alexander Pechtold, die eveneens zijn mannetje staat. Hoewel D66 een constructieve oppositiepartij is, vindt Pechtold het tijd om te laten zien dat zij dit kabinet echt niet gedogen. Dat levert hopelijk wat vuurwerk op.

Het leuke debat is dus één reden voor mij om vandaag naar Den Haag te gaan. Gisteren was het vooral nuttig om alle standpunten te horen, dat kan prima vanuit huis. Maar je ontmoet ook een aantal mensen, zoals bestuursleden van andere politieke jongerenorganisaties en journalisten. En natuurlijk de medewerkers van de SGP-fractie. Voor SGP-jongeren is het belangrijk om goede contacten te hebben met al deze mensen, je weet nooit wanneer je elkaar nodig hebt. Martin en ik zullen vandaag daarom weer de nodige tijd steken in het spreken van mensen.

Voor mij is dit bezoek één van de meest relaxte taken als voorzitter. Normaal gaat mijn tijd op aan vergaderingen, het schrijven van opinieartikelen en allerlei andere dingen. Nu kan ik lekker een dag achterover leunen. En dat is stiekem ook weleens lekker!


Blog comments powered by Disqus