Turkije toont zich NAVO-onwaardige bondgenoot

Turkije houdt zich officieel afzijdig van de strijd net over de grens in Syrië. De praktijk leert anders. Turkije maakt het de Koerden moeilijk en de moordbrigades van Islamitische Staat gemakkelijk. Dit tot groot ongenoegen van de NAVO en het Westen. De keuzes die Turkije maakt, laten nu een kwaadaardige aard van de Turkse regering zien. Ondertussen bewaken Nederlandse Patriots het Turkse luchtruim. Het is hoog tijd om daar mee te stoppen.

4 november 2014

Turkije houdt zich officieel afzijdig van de strijd net over de grens in Syrië. De praktijk leert anders. Turkije maakt het de Koerden moeilijk en de moordbrigades van Islamitische Staat gemakkelijk. Dit tot groot ongenoegen van de NAVO en het Westen. De keuzes die Turkije maakt, laten nu een kwaadaardige aard van de Turkse regering zien. Ondertussen bewaken Nederlandse Patriots het Turkse luchtruim.  Het is hoog tijd om daar mee te stoppen.

Turkije mag dan NAVO-bondgenoot zijn, de Turkse president Erdogan houdt er een eigen agenda op na. Hij wil dat de Syrische buurman Assad vertrekt. Daarnaast weigert hij samen te werken met de Syrische Koerden. Want de Koerden zijn immers van oudsher de aartsvijand van Turkije. Erdogan is er dus niet rouwig om dat IS de Koerden een kopje kleiner maakt in Syrië en heeft de Koerden de afgelopen maanden vooral tegengewerkt.

Zo staan de Turkse tanks werkeloos toe te kijken hoe IS de Koerden aanvalt in Kobani. Tot voor kort hielden de Turken alle hulp voor de Koerden in Kobani tegen, nu wordt dat onder druk van de VS eindelijk toegestaan. Ook staan de grenzen van Turkije wagenwijd open voor terroristische strijders.

Het Westen is boos op de houding van Erdogan en heeft stevige kritiek geuit op de koers van Turkije. Maar Erdogan blijkt daar niet wakker van te liggen. Hij geeft juist het Westen de schuld van de huidige problematiek in het Midden Oosten.

Sinds jaar en dag is SGP fel tegenstander van toetreding tot de EU van Turkije. Argumenten waren en zijn de geografische ligging en de ontkenning van de Armeense genocide. Maar de huidige politieke koers van het Erdogan-regime rechtvaardigt meer dan ooit een kritische houding tegenover Turkije. De recente antisemitische uitingen van Erdogan maken het nog erger. Ondanks alle Westerse kritiek is het niet aannemelijk dat Turkije uit de NAVO gezet zal worden.

Turkije ligt strategisch tussen Europa en het Midden-Oosten. Alleen daarom al is het waardevol dat dit land bij de NAVO hoort. Maar als Turkije doorgaat met de anti-Westerse koers en in het geheim zelfs terorristen blijkt te steunen, zijn er weinig argumenten meer om zo’n land erbij te houden.

Binnen NAVO-verband moet het uittreden van Turkije daarom bespreekbaar gemaakt worden. Hopelijk zal deze  beweging ertoe leiden dat Turkije de vrijages met het moslimterrorisme staakt en mee helpt met de bestrijding van IS. Anders heeft het NAVO-bondgenootschap altijd een uitgang.


Blog comments powered by Disqus