Toekomstgericht onderwijs: dichterbij dan je denkt!

Roep het woord ?onderwijs? en iedereen heeft er iets over te zeggen. Over die fantastische docent, die vreselijke toetsen of belabberde kantine. Op dit gebied zijn we ? gelukkig maar ? allemaal ervaringsdeskundigen. We hebben allemaal een idee over goed en toekomstbestendig onderwijs. Twee mensen kunnen die visie daadwerkelijk uitwerken. Dat zijn Jet Bussemaker en Sander Dekker, respectievelijk minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Roep het woord ‘onderwijs’ en iedereen heeft er iets over te zeggen. Over die fantastische docent, die vreselijke toetsen of belabberde kantine. Op dit gebied zijn we – gelukkig maar – allemaal ervaringsdeskundigen. We hebben allemaal een idee over goed en toekomstbestendig onderwijs. Twee mensen kunnen die visie daadwerkelijk uitwerken. Dat zijn Jet Bussemaker en Sander Dekker, respectievelijk minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Op D.V. 10 juni hoopt Sander Dekker aanwezig te zijn bij een debatavond van SGP-jongeren Vallei & Rijn. Hij zal daar zijn persoonlijke visie op het onderwijs geven en een toelichting op het visiestuk Onderwijs2032. Ook SGP-jongeren heeft een heldere visie over hoe het onderwijs er in de toekomst uit moet zijn. Deze visie is geschreven in het manifest ‘Onderwijs2032’ en hopen we deze avond aan de staatssecretaris te overhandigen.

In dit manifest schetst SGP-jongeren een visie over de toekomst van het onderwijs. Het manifest spreekt over twee hoofdthema’s, namelijk vorming en vrijheid. Dit zijn de meest essentiële zaken in het onderwijs. Leerlingen moeten goed voorbereid zijn op hun plaats in de maatschappij. We moeten de vrijheid van onderwijs gaan waarderen. Laten we hier – ook in 2032 – trots op zijn! Deze visie is toekomstbestendig en dusdanig fundamenteel dat ze verder reikt dan 2032!

Dit manifest bevat niet alleen algemene termen en lange termijn visies, maar vooral ook praktische aanbevelingen. Wat willen we concreet zien? SGP-jongeren ziet graag dat in 2032:

- Onderwijs een plaats van ontmoeting is. Kleinschaligheid en klassen van maximaal 25 leerlingen hebben de voorkeur.

- Pesten hard aangepakt wordt door scholen om het veilige klimaat te waarborgen. Belangrijk is dat scholen hierin een eigen methodiek kunnen volgen.

- Geoefend wordt in concentratie en aandachtig lezen. Grondige studie is noodzakelijk. Boeken en diepgaand lezen moeten dus opnieuw centraal komen te staan.

- Burgerschap een meer centrale plaats heeft in het onderwijs van de school.

- De klas als sociale gemeenschap voor vorming hergewaardeerd is.

- Er extra aandacht is voor het bijbrengen van historische kennis.

Deze lijst is natuurlijk veel langer te maken. In het manifest geven we nog meer voorbeelden.
 
Ben je benieuwd naar de rest van ons manifest? Wil je in gesprek met Roelof Bisschop (SGP), Jacoline Knibbe (directeur basisschool) of Adri Verweij (bestuurder Educatis)? Wil je de onderwijsvisie van staatsecretaris Dekker onderuit halen? Debatteer dan mee op vrijdagavond 10 juni in Woudenberg!

Geschreven door Hans Beverloo

Hans Beverloo lid van de Commissie Onderwijs van SGP-jongeren.. Meer artikelen van Hans Beverloo:Blog comments powered by Disqus