To leave or not to leave, that's the question

Kranten lijken nergens anders meer over te gaan, auto's en vliegtuigjes worden ingezet en Britse parlementsleden lopen rond met buttons op hun colberts: uit bijna alles wordt duidelijk dat Groot-Brittannië zich opmaakt voor het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit referendum kan nu al historisch genoemd worden; het lijkt grote partijen tot op het bot te verdelen. Maar welke argumenten gebruiken beide kampen? En hoe kijken reformatorische christenen eigenlijk tegen dit referendum aan? Een impressie vanuit de hoofdstad, Londen

Kranten lijken nergens anders meer over te gaan, auto's en vliegtuigjes worden ingezet en Britse parlementsleden lopen rond met buttons op hun colberts: uit alles wordt duidelijk dat Groot-Brittannië zich opmaakt voor het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit referendum kan nu al historisch genoemd worden. Het lijkt grote partijen tot op het bot te verdelen. Maar welke argumenten gebruiken beide kampen? En hoe kijken reformatorische christenen eigenlijk tegen dit referendum aan? Een impressie vanuit de hoofdstad Londen.

De BBC zond woensdagavond het laatste grote televisiedebat uit waarin voor- en tegenstanders van het Brits EU-lidmaatschap het tegen elkaar opnamen. Op straat in Londen, tegenover de Big Ben, staan voor- en tegenstanders te folderen. Volgens de dame die voor het Leave-kamp folders verspreid, is immigratie het belangrijkste thema van de campagne. Ze stemt al jaren op de Conservatieven, maar is teleurgesteld in de partij ten opzichte van de EU. Tijdens het gesprek pakt een voorbijganger de aangereikte folders aan en verscheurt deze ter plekke. Het is duidelijk: die rekent zich niet tot het Leave-kamp.

Aan de andere kant van de straat, nota bene naast een metershoog standbeeld van Churchill, worden folders uitgedeeld door het Remain-kamp. Tegenstanders van een brexit zien de economie als belangrijkste thema. Zij vrezen economische teruggang bij een vertrek uit de EU. Ook de veiligheid die het EU-lidmaatschap gebracht heeft, wordt als belangrijk argument gebruikt. Voorstanders van 'bremain' beschuldigen de voorstanders van 'brexit' van het verspreiden van leugens over de EU. Vice versa worden voorstanders van 'bremain' beschuldigd van het oproepen van angstgevoelens.

Op hetzelfde plein tegenover het parlement, liggen bloemen en kaarsjes voor het vermoorde parlementslid Jo Cox (Labour-partij). Ook op Trafalgar Square wordt zij herdacht. Het overvliegen van een vliegtuigje met een reclamesleep voor 'Remain' geeft aan dat de campagne inmiddels weer verder gaat, na de campagnestop vanwege haar overlijden vorige week.

Reformatorische christen dr. Hyde, in het dagelijks leven medisch wetenschapper en voorganger van de Strict Baptists, vertelt over zijn redenen om 'Leave' te stemmen. Hij noemt de soevereiniteit van Groot-Brittannië als belangrijkste argument. De Britse parlementsleden mogen niet overruled kunnen worden door ongekozen Eurocommissarissen. Ook immigratie is een reden om voor vertrek uit de EU te stemmen. Effectieve controle van de grenzen is volgens hem niet mogelijk, omdat personen vrij mogen reizen binnen de EU. Anderzijds noemt hij Bijbelse redenen om echte vluchtelingen wel onderdak te bieden. Ook zijn Britse en Europese rechtssystemen en kiesstelsels te verschillend om samen te gaan. Het Britse rechtssysteem is van origine protestants, het Franse (en Nederlandse) rechtssysteem is seculier van oorsprong. Hoewel onder met name oudere Strict Baptists de gedachte leeft dat de EU een rooms-katholiek project is, kan Hyde weinig met dat argument om tegen Brits EU-lidmaatschap te stemmen.

Het referendum over EU-lidmaatschap trekt zijn sporen door het Britse politieke landschap. Vooral de Conservatieve partij is verdeeld. Leden van dezelfde partij staan lijnrecht tegenover elkaar in de debatten. Ook bij de Labour partij zijn tegenstellingen zichtbaar, hoewel  het Leave-kamp daar minder sterk vertegenwoordigd is. Kiezers blijken teleurgesteld te zijn in de conservatieve partij. Zo ook voorganger Hyde en de dame die in Londen voor 'Leave' flyerde. In de toekomst zien beiden ruimte voor een brede eurosceptische partij van UKIP en Conservatieven die nu uit de EU willen. Ook hebben sommige Strict Baptists, vanwege de invoering van het homohuwelijk door de Conservatieven, bij de laatste parlementsverkiezingen al op UKIP gestemd.

In de peilingen gaan beide kampen behoorlijk gelijk op. Bij de wedkantoren is het Remain-kamp favoriet; volgens sommigen zijn de 'bookies' zelfs betrouwbaarder dan de peilingen. Hoe dan ook, de uitslag zal een enorme nagalm hebben in de Britse en Europese politiek. Een 'brexit' zal in de Europese Unie vermoedelijk veel teweeg brengen.


Blog comments powered by Disqus