Terugblik najaarscongres 2019

Exact een maand geleden vond het najaarscongres van SGP-jongeren plaats: tijd voor een terugblik!

 

Op vrijdagavond 1 november was het dan eindelijk zover: het najaarscongres van SGP-jongeren! Wat dat betekent? Twee dagen lang (‘oké vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag’) met verschillende sprekers nadenken over politieke thema’s en daarnaast veel gezelligheid met de ‘SGPJ-familie’. Ik kijk altijd uit naar die congressen. Hoewel ik de inhoud uiteraard belangrijk vind, ben ik altijd benieuwd naar wie ik tijdens de congresdagen ga ontmoeten. Vaak zijn het oude bekenden, maar iedere keer kom ik weer nieuwe gezichten tegen: leuk! Direct ook een uitnodiging: ben je nog nooit op een congres of een landelijke activiteit geweest? Kom een keer langs!

 

Het congres vond dit keer niet plaats op een luxueus landgoed of in een koetshuis van een kasteel. Dit keer had het organiserend comité gekozen voor een landelijke locatie onder de rook van Woerden: buitenplaats Kameryck in Kamerik. Samen met Jos van de Breevaart had ik de locatie voorafgaand aan het congres al een keer bezocht om een promotiefilmpje op te nemen. Bij dat bezoekje waren de slaapplaatsen het meest in het oog springend. Een aantal pipowagens (volgens de site: ‘veldhuysjes’) vormden samen een heus minidorp waarin de nacht doorgebracht kon worden.

 

De vrijdagavond van het congres zijn we gestart met een politiek gedeelte. Tijdens dit programmaonderdeel verwelkomden we een Eva Buwalda van de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER had namelijk een rapport uitgebracht over de kansen en belemmeringen voor jongeren anno 2019. Dit rapport paste dus goed bij het thema van ons congres: ‘Over bezorgd en onrustig’. Na de inleidende lezing werd de spreker onderworpen aan een spervuur van vragen vanuit de goedgevulde zaal. Nadat de laatste vraag beantwoord was, stroomde de zaal leeg om verder te praten in het paviljoen van het minidorp. Naast veel goede gesprekken vormde de gezelligheid ook de basis voor een niet gering aantal (ludieke) moties voor tijdens de ledenvergadering.

 

Deze ledenvergadering volgde de volgende morgen, uiteraard na een goed ontbijt, waarbij het grote aantal bakken koffie ongetwijfeld te verbinden was aan de gezelligheid van de vorige avond. Het was dit keer niet zomaar een ledenvergadering, althans, voor mij persoonlijk in ieder geval niet. Naast de maidenspeech van de nieuwe voorzitter, stond namelijk ook de verkiezing voor het nieuwe bestuurslid communicatie op de agenda, want om deze functie te bekleden, is wel het mandaat van de leden nodig. Een grote meerderheid stemde gelukkig in met mijn voordracht en gemotiveerd mocht ik zitting nemen achter de bestuurstafel.

 

De bestuurswisselingen waren uiteraard niet de enige belangrijke punten die op de agenda stonden. Zo werden ook de ‘Kernideeën 3.0’ gepresenteerd. Dat is de samenvatting van onze visie om onze overheid, ons land en onze naaste. Naast veel inhoud en discussie, was er ook ruimte voor ontspanning tijdens de ledenvergadering. Dit werd veroorzaakt door een groot aantal ludieke moties, variërend van ‘het instellen van het Zeeuws als tweede officiële taal tijdens vergaderingen’ tot ‘het bij elk congres zingen van psalmen waarbij een bovenstem mogelijk is’, waarbij ondergetekende werd opgeroepen om te demonstreren hoe het Zeeuws klinkt. Ook was de onthulling van het thema van de SGP-jongerendag op D.V. 21 maart 2020 een verrassend intermezzo: voorzien van confetti werd het thema ‘De tijd van je leven?!’ bekend gemaakt. Blokkeer deze dag alvast in je agenda, want daar moet je bij zijn!

 

Na een lekkere lunch luisterden we naar Jan Schippers, de directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP. Hij sprak met ons over de christelijk-politieke visie op het belang van rust en legde onder meer uit waarom een rustdag zo belangrijk is. Na zijn lezing was het woord voor Thea de Mots. Zij is (team)coach bij Driestar Educatief. Met haar en met elkaar gingen we nadenken over onze prioriteiten. Een belangrijke vraag daarbij was: waarmee vullen we ons leven?

 

Aan dit najaarscongres kwam echter ook een einde. Het was weer een écht najaarscongres: goede inhoud en veel gezelligheid! Persoonlijk word ik altijd erg enthousiast van deze evenementen en ik ben dan volgens mij echt niet de enige. Dus, houd die agenda van SGP-jongeren in de gaten en kom langs op een van onze avonden en evenementen!

 

 

Geschreven door Arjan Bassa

Arjan is landelijk bestuurslid Communicatie.


Blog comments powered by Disqus