Stop EU-geflirt met Iran

De Europese Unie (EU) moet onmiddellijk stoppen met het kunstmatig in leven houden van de Irandeal. Nadat de Verenigde Staten (VS) uit het akkoord stapten liet de EU weten de deal koste wat het kost in stand te willen houden. Een erg onverstandig en gevaarlijk idee. Het verdrag is namelijk niet bevorderend voor de veiligheid in het Midden-Oosten. Daarnaast slaat de koers die de EU vaart een wig in de NAVO, iets wat men in Iran niet zal betreuren.

Gevaren

Wat maakt de deal uit 2015 zo problematisch? In juli van dat jaar sloten de EU, de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad en Duitsland een akkoord met Iran. De Iraanse regering beloofde haar capaciteit voor de verrijking van uranium te verminderen in ruil voor sanctievermindering. Hierdoor zou het onmogelijk moeten worden dat Iran een atoomwapen ontwikkelt.

Er kleven echter een hoop nadelen en gevaren aan de deal. Zo zijn de inspectiemogelijkheden absoluut ontoereikend. Daar komt bij dat vorig jaar berichten opdoken dat Iran in het geheim de productie in verrijkt uranium opvoerde. De kans dat Iran alsnog een atoomwapen ontwikkelt is dus zeker niet uitgesloten. Terwijl dit het geval is profiteert Iran wel volop het verminderen van economische sancties.

Tegenstrijdig

Om deze redenen trokken de VS zich in mei vorig jaar terug uit het akkoord en voerde de sancties op naar het hoogste niveau. De VS hoopten zo een nieuwe en betere deal te kunnen sluiten met Iran. De sancties drukken namelijk zwaar op de economie van Iran.

De EU vaart echter een totaal andere koers dan haar bondgenoot en doet er alles aan om de deal in stand te houden. De EU plaatst zich hiermee in het kamp van Rusland en China die Iran volop steunen. Er is dus sprake van een tegenstrijdig beleid binnen het Atlantisch bondgenootschap. In Teheran speelde men hier makkelijk op in, door van de EU te eisen Iran te beschermen tegen Amerikaanse sancties, zo bleek uit een ultimatum twee weken geleden. De EU wees deze eis gelukkig van de hand.  Iran bekend maakte vervolgens bekend de productie van verrijkt uranium op te voeren. Hierdoor kan binnen afzienbare tijd een atoomwapen worden ontwikkeld. 

Optreden

Kortom, de Irandeal is een gevaarlijke deal die tegen de belangen van de NAVO-landen en de regionale en wereldwijde veiligheid indruist. Een nieuwe deal is broodnodig. Door de Europese inspanningen om de deal in leven te houden, gaat men keihard in tegen het Amerikaanse beleid, en bereikt men uiteindelijk niets. Het is dus tijd voor de EU om zich terug te trekken uit de deal en samen met de Amerikanen op te trekken. De strategie om Iran met maximale drukmaatregelen op de knieën te dwingen, heeft zeker kans van slagen.


Blog comments powered by Disqus