Sprinkhanen kweken om het regenwoud te redden

Sinds kort worden in het zuiden van Nederland op steeds grotere schaal insecten gekweekt. Doordat varkenshouders het de laatste jaren moeilijk hebben vanwege slechte prijzen, hebben enkele boeren besloten om over te stappen naar het kweken van insecten zoals sprinkhanen. SGP-jongeren vindt dit een goede ontwikkeling, want sprinkhanen en andere insecten groeien snel en hebben daar in verhouding weinig voer voor nodig.

Sojaplantages

In de veehouderij wordt vaak soja toegevoegd aan veevoer als bron van eiwitten. Soja wordt onder andere geproduceerd in Brazilië, waarna het naar Nederland wordt verscheept om in veevoer verwerkt te worden. Om aan de groeiende vraag naar soja te voldoen, worden grote delen van het Braziliaanse regenwoud gekapt voor de aanleg van sojaplantages.

 

In plaats van soja kunnen insecten dienen als bron van eiwitten voor koeien, kippen en varkens. Hierdoor hoeft er minder soja gebruikt te worden en zal de vraag naar soja dalen. En wij kunnen genieten van een stukje vlees bij de maaltijd terwijl we zeker weten dat er geen regenwoud voor wordt gekapt.

 

Omdat veel insectenlarven leven van restafval (zoals mest), draagt het op grote schaal kweken van insecten bij aan het verkleinen van het mestprobleem in Nederland. Een varken eet voer met insectenmeel en produceert mest dat wordt gebruikt als insectenvoeding. Zo ontstaat er een kringloop in de veehouderij.

 

Gezond sprinkhanen eten

Behalve als voer voor dieren, kunnen insecten ook goed gebruikt worden als bron van eiwitten voor mensen. In grote delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika eten mensen al insecten. Het op grote schaal kweken van insecten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voeden van de groeiende wereldbevolking. Daarbij kost het maar 2 kilo voer om 1 kilo insecten te produceren, tegenover 25 kilo voer voor 1 kilo rundvlees, terwijl de voedingswaarde ongeveer even groot is. SGP-jongeren pleit daarom voor het promoten van insecten-eiwitten in de voedselketen en landouw. Onze kennis in Nederland op het gebied van landbouw kan goed gebruikt worden om het kweken van insecten zo veel mogelijk te verbeteren. Gezond eten met oog voor de natuur!

Geschreven door Pieter Meijers

Lid commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw. Meer artikelen van Pieter Meijers:Blog comments powered by Disqus