SGPJ- najaarsconferentie Kampte met veel enthousiasme

Een geslaagd najaarscongres, de editie van 10 en 11 november 2011 in Putten. Mede dankzij de speech van minister Kamp van Sociale Zaken over het armoedevraagstuk in Nederland.

Een geslaagd najaarscongres, de editie van 10 en 11 november 2011 in Putten. Mede dankzij de speech van minister Kamp van Sociale Zaken over het armoedevraagstuk in Nederland.

Kamp vertelde dat hij is opgegroeid in armoedige omstandigheden, in een volkswijk in Hengelo. Hij werkte zich op via de Belastingdienst. Zijn broer, die kampt met spasme, wist zich eveneens aan armoede te ontworstelen en is momenteel bedrijfsleider.

Veel later dan gepland vertrok de zieke minister  na een  boeiende conversatie met de zaal waarin de minister onder andere zijn mening over de SP niet onder stoelen of banken schoof ‘Ik heb een rothekel aan de SP, elke kritiek uit die hoek zie ik als een bevestiging van dat ik op de goede lijn zit’.

SP-Kamerlid Ulenbelt kwam later op de avond woorden te kort om het liberalisme te bekritiseren. Nadat debatleider Lambert Pasterkamp hem opriep met eigen ideeën te komen gaf hij met een brede lach aan ‘nog helemaal vol te zitten van de opmerkingen van minister Kamp’.  Het debat verliep interactief. De zaal zat er bovenop  in het debat. SGP’er Dijkgraaf sprak voor eigen publiek maar kreeg ook scherpe vragen o.a.  over de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Hij deelde echter met Ulenbelt de zorg dat niet alle mensen uit de sociale werkvoorziening ook daadwerkelijk een plaats in het bedrijfsleven krijgen. Dijkgraaf waarschuwde er echter ook voor om dergelijke mensen te snel zielig te vinden. ’Er zijn ook mensen met autisme die hoogleraar  worden.’ Paul Ulenbelt stelde in het debat een Ulenbelt-belasting voor (100% belasting vanaf een behaald inkomen).

In zijn meditatie op zaterdagochtend ging ds. Diepenbroek in op de oorzaken van gelijke verdeling van de welvaart. Hij legde de vinger bij hebzucht. Een zonde die ons allen beheerst. Het begint al bij kinderen die alles ‘mijn’ vinden.

In de workshops kwamen we dichtbij de praktijk. Daar waar Aldwin Geluk (Woord en Daad) de verre naaste dichtbij bracht gaf Marijke Bakker (Het Scharlaken Koord) ons een inkijkje in de uitbuiting die er in Nederland te vinden is. Jonge meiden uit Roemenie en Hongarije worden met valse beloften hier naar toe gehaald. Ze moeten een stapel papieren ondertekenen en zijn dan ZZP’er in Nederland. Ze mogen achter de ramen staan. Ongeveer 7000 euro per maand moeten ze afdragen aan hun pooier. Het is moderne slavenhandel. Op papier is alles goed geregeld zodat er weinig tegen te doen is tenzij de dames zelf aangifte doen. Dat doen ze niet omdat ze constant achter volgt worden door hulpjongens.

SGP-europarlementarier Belder stelde dat we nooit voedselhulp moeten geven aan landen met onbetrouwbare regimes. Het dilemma van niet belonen van slecht gedrag maar wel solidariteit met de bevolking hield de gemoederen in de zaal bezig.

Foto's van de najaarsconferentie

Geschreven door Albert van Elp

Albert is voorzitter van de commissie Activiteiten. .


Blog comments powered by Disqus