Seksverslaafden staan alleen

In de afgelopen maanden is SGP-leider Kees van der Staaij veel in het nieuws geweest rondom de campagne voor liefde en trouw. De strijd tegen reclamecampagnes waar gehuwden worden verleid om via overspelwebsites vreemd te gaan. Het is geen negatieve campagne, maar een positieve. Vóór liefde en trouw.

In de afgelopen maanden is SGP-leider Kees van der Staaij veel in het nieuws geweest rondom de campagne voor liefde en trouw. De strijd tegen reclamecampagnes waar gehuwden worden verleid om via overspelwebsites vreemd te gaan. Het is geen negatieve campagne, maar een positieve. Vóór liefde en trouw.

Verstrekkend

Veel bezoekers van overspelwebsites ervaren een gevoel van leegte binnen hun relatie en zijn daarom op zoek naar extra spanning. Een relevante vraag is waar deze leegte vandaan komt. Is die leegte geen kenmerk van een seks- en/of liefdesverslaving? Het veelvuldig in aanraking komen met pornografie of het hebben van negatieve seksuele ervaringen, doet de kans op vreemdgaan toenemen omdat de relatie stevig verstoord is. Meer dan 300 000 Nederlanders worstelen met deze verslaving en nog eens 400 000 begeven zich in de gevarenzone. Seks is na alcohol en nicotine de derde volksverslaving!

Ontkenning

Seksverslaving is volgens Wikipedia “een geladen term die verwijst naar een oncontroleerbare aandacht voor alle uitingen van (menselijke) seksualiteit. Hij is geladen omdat hij doorgaans gebezigd wordt in kringen met een christelijke achtergrond waar gesuggereerd wordt dat genezing ervan noodzakelijk is. Een objectief oordeel over het obsessief beleven van seksualiteit wordt in de regel door een religieuze levenshouding verhinderd.”

Vinden slechts christenen seksverslaving een probleem, of is het ook een breed maatschappelijk probleem aan het worden? In de psychiatrie wordt al jarenlang discussie gevoerd rondom dit onderwerp. In het laatst bijgewerkte mondiale diagnoseschrift voor psychiaters, DSM-5, is zelfs besloten om maar niets op te nemen over de zogenaamde hyperseksuele stoornis.  

Als mannen of vrouwen aankloppen bij hulpverleningsinstanties, kan de diagnose van seksverslaving niet gesteld worden zolang DSM-5 deze niet heeft opgenomen. Deze diagnose is echter noodzakelijk voor een vergoeding van de verzekeraar en om een bijpassend hulpverleningstraject te starten. Nu stelt men vaak een andere diagnose, zoals een obsessieve-compulsieve stoornis met een sterk seksueel aspect. Hulpverleningsinstanties moeten zich dus in bochten wringen om een seksverslaafde op een goede manier verder te helpen. Het komt vaak voor dat cliënten zelf de behandeling moeten bekostigen, omdat de diagnose niet erkend of gesteld kan worden. Dit zorgt er voor, dat mensen met vooral een lager inkomen veel minder snel voor een behandeltraject kiezen.

Herdefiniëring

Zolang er geen goede definitie is, en maatschappelijke en medische acceptatie voor deze verslaving ontbreekt, is er maar weinig ruimte voor onderzoek en mogelijke oplossingen. Juist de mannen en vrouwen die hiermee worstelen én trouw belangrijk vinden binnen hun relatie, moeten maximale ondersteuning krijgen van hulpverleningsinstanties. Hulp van buitenaf is vaak nodig om opnieuw de basis voor een gezonde relatie en intimiteit te vinden. Acceptatie van seksverslaving en de noodlottige gevolgen van dien, is nodig. Maak liefde en trouw weer bereikbaar voor iedereen.

Geschreven door Wilhelm Doeleman

Wilhelm is bestuurslid Organisatie.. Meer artikelen van Wilhelm Doeleman:Blog comments powered by Disqus