Roeptoeteren 50Plus, PVV en SP werkt niet

50Plus, PVV en SP hebben in elk geval een ding gemeen: ze zijn in staat om de thermometer diep in de kiezer te steken. Wat het volk wil, wordt door hen verkocht als beleid. Hoe lang levert die strategie succes op? De PVV verloor de verkiezingen vanwege het Catshuis, de SP kon Samsom niet bedwingen. Gaat 50Plus haar electoraat ook teleurstellen?

50Plus, PVV en SP hebben in elk geval een ding gemeen: ze zijn in staat om de thermometer diep in de kiezer te steken. Wat het volk wil, wordt door hen verkocht als beleid. Hoe lang levert die strategie succes op? De PVV verloor de verkiezingen vanwege het Catshuis, de SP kon Samsom niet bedwingen. Gaat 50Plus haar electoraat ook teleurstellen?

Populisme

50Plus, PVV en SP zijn voorbeelden van populistische partijen: partijen die hun oor te luister leggen bij het volk en gefocust zijn op slechts enkele punten. 50Plus is vooral met ouderen en hun pensioen bezig, PVV met moslims en Europa en de SP met de onderkant van de samenleving. Hun strategie is simpel: gaten schieten in het regeringsbeleid, wie er ook aan de knoppen zit. Kijk naar Wilders, tijdens Rutte-I de vriend van Rutte, nu verklaart hij diezelfde Rutte bijkans melaats. Het kan verkeren.

PVV

Roeptoeteren doet Wilders al sinds hij in 2004 een eigen partij oprichtte. Jarenlang wist hij daarmee succes te boeken. De gevestigde orde had geen antwoord op Wilders uitingen over de multiculturele samenleving. Het omslagpunt kwam toen Wilders ging gedogen. Hij werd in het systeem geincorporeerd. Plots moest hij nadenken over compromissen en beleid steunen dat het zijne niet was. Het breken van het Catshuisoverleg kostte hem negen zetels. Wilders nieuwe buitenparlementaire strategie lijkt nog niet erg succesvol. Ook 'Europa' leverde hem weinig extra zetels op. Exit Geert?

SP

Sinds 1994 is de SP actief in de Tweede Kamer. Consequent liet Marijnissen zich uit over het regeringsbeleid dat niet voldoende menselijk en sociaal kon zijn. Het sterke punt van de SP was dat ze op straat te vinden waren. Ook in de vakbonden waren ze goed vertegenwoordigd. Marijnissen liet de SP groeien tot 25 zetels. Na hem kwam Emile Roemer het toneel op. Helaas wist hij de SP niet groter te maken dan de huidige 15 zetels. Het lukte hem niet om gaten te schieten in het verhaal van Samsom. In NRC Handelsblad werd recent gesuggereerd dat Roemer hard moet werken, wil hij zichbaar blijven. Exit Emile?

50Plus

Met twee zetels kwam Henk Krol de Tweede Kamer in. Zijn verhalen over arme ouderen sloegen aan bij het electoraat op leeftijd. Inmiddels staat Krol in de peilingen rond de vijftien, twintig zetels. Of hij daar blij mee is, is de vraag. Elke politicus is doodsbang om vroeg te pieken en dat niet vast te houden richting de verkiezingen. Krol is de nieuwe Geert Wilders, zijn oneliners en uitspraken doen het goed. Geen feit lijkt hem tegen te houden. Gaat Krol de PVV en SP leegeten? Wellicht gaat de zwevende kiezer via SP, LPF, PVV richting 50Plus. Alleen lijkt de agenda van Krol te beperkt. En hij zal zich moeten bewijzen: want roeptoeteren is leuk voor kortetermijnsucces, maar schadelijk voor de lange termijn.

Kiezer

Al een jaar of tien wordt gezegd dat de kiezer massaal op drift is. Binding aan een partij of ideologie lijkt verleden tijd. Het is tijd voor het grote verhaal, zeker in crisistijd. Nederland snakt naar visie, naar een stip op de horizon. Exit roeptoeteren, welkom missie, visie en strategie.


Blog comments powered by Disqus