Religieus geweld in Nigeria

‘Met hakmessen worden burgers simpelweg afgeslacht.’ Zomaar een schokkende frase uit de reactie van de directeur van Open Doors op het geweld in Nigeria.

‘Met hakmessen worden burgers simpelweg afgeslacht.’ Zomaar een schokkende frase uit de reactie van de directeur van Open Doors op het geweld in Nigeria.

Aan het eind van een jaar wordt vaak teruggezien; lijstjes en rangschikkingen worden gemaakt aan de hand van gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zo is er elk jaar weer een terugkerend bebloed lijstje: het hoogste aantal christelijke martelaren. De nummer één van 2011? Voor zover we weten Nigeria. Een land waarin 49 procent zich christelijk noemt, tegenover 45 procent Islam-aanhangers, een land dat zucht onder tirannieke en gewelddadige moslim-extremisten.

Kerstfeest
Dit jaar werd deze dubieuze eerste plaats bloedig bekroond tijdens de kerstdagen. Zeker 35 mensen kwamen om het leven – de kerk in Nigeria spreekt over een veelvoud hiervan – door aanslagen op kerken in het noorden van Nigeria. Ook gingen vele winkels in vlammen op. Ontstellend, afschuwwekkend.

Onverwacht was het niet. Kerst in het jaar 2010 was óók geen vredefeest. Dat jaar kostte in Nigeria nog meer christenen het leven. Een vooruitgang dus? Neen, absoluut niet! Boko Haram (‘westerse opvoeding is zonde’) is de terreurorganisatie die in 2011 verantwoordelijk wordt gehouden voor meer dan 450 doden. En deze organisatie professionaliseert zich, wordt extremer, breidt zich uit en organiseert zich beter. Het is niet voor niets dat de kerk in Nigeria vóór de kerstdagen al onheil vreesde (RD van 23 december 2011).

Egypte
Wat onze aandacht ook wel even mag opeisen, is de nummer twee op de lijst. Egypte. Een onrustig jaar ligt achter, een onzekere toekomst vóór. De ontwikkeling is daar voor christenen uiterst somber. Waar men tijdens de opstand nog zij aan zij stond met de seculiere en islamitische Egyptenaar, lijkt er nu een verwijdering te ontstaan tussen beide godsdiensten.

De positie van christenen is niet overal eenvoudig – integendeel! Veel huidige ontwikkelingen doen de vrees alleen maar toenemen. Naast Nigeria en Egypte zijn er nog veel meer landen. Hoe zit het in Noord-Korea? Irak? Iran? China? Wat zal 2012 brengen? Blijvende aandacht is nodig voor de positie van christelijke minderheden. Als christelijke partij zijn we het steunen van onze ‘broeders en zusters’ aan hen verschuldigd. Ook in 2012, misschien wel meer dan ooit.


Blog comments powered by Disqus