Referendum Catalonië kent alleen maar verliezers

In het fel omstreden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober jl. stemde een ruime meerderheid (90%) voor afscheiding. SGP-jongeren heeft grote zorgen naar aanleiding van het verloop en de uitkomst van de stemming.

Escalatie

Het juridische fundament onder de volksraadpleging was bijzonder wankel. Niet voor niets had het Constitutionele Hof van Spanje de stemming ongeldig verklaard. De regering in Madrid heeft, in een begrijpelijke poging alles tegen te houden, de situatie laten escaleren. Het geweld dat door de Spaanse politie gebruikt werd, is bruut en afkeurenswaardig. Ongetwijfeld heeft de Spaanse overheid door haar harde optreden veel twijfelende mensen van zich vervreemd en in het separatistische kamp gedrukt.

 

Vooruitzicht

Hoe nu verder? Een eventuele afscheiding van Catalonië zou in de praktijk tot onverantwoorde gevolgen kunnen leiden. Ondanks alle euforie hebben de Catalaanse separatisten geen duidelijke plannen om de welvaart en de internationale positie van hun regio veilig te stellen. Verder wordt er geen rekening gehouden met de rest van de Catalaanse bevolking: 58% is niet eens komen stemmen. Constitutioneel gezien zou afscheiding op basis van dit referendum niet in orde zijn. Onafhankelijkheid lijkt dus geen aantrekkelijke optie.

 

Compromis

De Catalaanse regering zal na dit referendum echter niet met lege handen thuis kunnen komen. Daarom hoopt SGP-jongeren dat Catalonië en Madrid om tafel gaan zitten om tot een vergelijk te komen. Een mogelijke uitkomst zou zijn dat Catalonië meer politieke autonomie krijgt en financieel meer baat gaat hebben van haar welvarende economie. Te vrezen valt echter dat de Spaanse en Catalaanse regering hier niet zonder bemiddeling uit gaan komen, zeker gezien de opgelopen spanningen. In dat geval zal er een partij moeten bemiddelen, die voor beide kanten acceptabel is.

Geschreven door Walter Jordaan

Walter is lid van commissie Internationaal. Meer artikelen van Walter Jordaan:Blog comments powered by Disqus