Mislukte coup met alleen verliezers

De rookwolken boven Turkije zijn opgestegen. Honderden doden zijn te betreuren. Vrijdagavond jl. hadden enkele duizenden militairen de moed om tegen het Erdogan-regime op te staan. Om allerlei redenen is de coup mislukt. Wellicht zou het slagen van een coup geëindigd zijn in een burgeroorlog, stellen analisten. Wat dat betreft had het nog slechter kunnen aflopen dit weekend. Nu is het vooral te betreuren dat de regering van Erdogan nóg sterker in het zadel is komen te zitten. Tegenstanders van het vestigen van een islamitische staat onder leiding van de AK-partij in Turkije, vangen nu alle klappen op. Zo zijn nog eens bijna 3000 rechters afgezet afgelopen zaterdag. Mensenrechten worden nog verder ingeperkt. Het landsbestuur en de legertop worden nog meer gezuiverd.

De rookwolken boven Turkije zijn opgestegen. Honderden doden zijn te betreuren. Vrijdagavond jl. hadden enkele duizenden militairen de moed om tegen het Erdogan-regime op te staan. Om allerlei redenen is de coup mislukt. Wellicht zou het slagen van een coup geëindigd zijn in een burgeroorlog, stellen analisten. Wat dat betreft had het nog slechter kunnen aflopen dit weekend. Nu is het vooral te betreuren dat de regering van Erdogan nóg sterker in het zadel is komen te zitten. Tegenstanders van het vestigen van een islamitische staat onder leiding van de AK-partij in Turkije, vangen nu alle klappen op. Zo zijn er maar liefst bijna 3000 rechters afgezet afgelopen zaterdag. Mensenrechten worden opnieuw verder ingeperkt. Het landsbestuur en de legertop worden verder gezuiverd.

Intussen voelen politici uit Europese landen zich geroepen om zich uit te spreken tegen de coup en zich te scharen achter Erdogan. Eurocommissaris Frans Timmermans maakte het nog het bontst, door te stellen dat Turkse burgers de staat op zijn gegaan om ‘de democratische rechtsorde te verdedigen’ en dat de ‘democratisch gekozen regering van Turkije’ steun verdient van de EU. Dit is een klap in het gezicht van Turkse minderheden, waaronder christenen, Koerden en intellectuelen die in de afgelopen jaren ernstig onderdrukt zijn. Tevens worden nergens ter wereld zoveel journalisten gevangen gehouden als in Turkije. Met één druk op de knop slaagde Erdogan er afgelopen weekend in om miljoenen mensen de straat op te krijgen om trouw aan hem te zweren. Ook in Nederlandse steden werd dit pijnlijk zichtbaar. Vaderlandsliefde, in combinatie met een beangstigend enthousiasme voor de politieke islam, onderstreepten de stelling dat duizenden hier woonachtige mensen helaas niets te zoeken hebben in onze samenleving. Het ‘Allah-hu-akbar’ uit het Midden-Oosten weergalmde ook in Rotterdam.

Onze politici doen er verstandig aan om zich niet langer te laten chanteren door Erdogan. In het belang van het vrije Westen én het welzijn van de Turkse bevolking, moet het roer omgegooid worden in de betrekkingen met Turkije. SGP-jongeren doet daartoe de volgende aanbevelingen.

  - Kandidaatschap van Turkije in de EU moet definitief gestopt worden;

 -  NAVO-lidmaatschap Turkije moet ter discussie gesteld worden;

 -  Visumliberalisatie voor Turkije mag absoluut nooit doorgaan;

 -  De EU-donatie van 6 miljard euro aan Erdogan in het kader van de vluchtelingendeal, mag niet doorgaan. Als dit het einde betekent van de deal, dan zij dit zo. De Europese landen kunnen van deze 6 miljard wel iets anders en beters doen voor de vluchtelingen;

-  Turkse minderheden die onderdrukt worden, moeten materiele en morele steun krijgen.

Maarten van Nieuw Amerongen, politiek secretaris
Wilco Kodde, internationaal secretaris

Geschreven door Wilco Kodde

Wilco is voorzitter van commissie Internationaal. Meer artikelen van Wilco Kodde:



Blog comments powered by Disqus