Paars pakt veiligheid aan

Terwijl nationaal en internationaal de spanning rond terrorisme steeds verder toeneemt, houdt het kabinet vast aan een enorme bezuinigingsoperatie op ’s lands inlichtingendienst, de AIVD. Het huidige budget van 195 miljoen wordt met stapjes verlaagd tot 125 miljoen in 2018. SGP-jongeren vindt dit geen verstandige keuze.

Terwijl nationaal en internationaal de spanning rond terrorisme steeds verder toeneemt, houdt het kabinet vast aan een enorme bezuinigingsoperatie op ’s lands inlichtingendienst, de AIVD.  Het huidige budget van 195 miljoen wordt met stapjes verlaagd tot 125 miljoen in 2018.  SGP-Jongeren vindt dit geen verstandige keuze.

Dreiging
Vorige maand werd het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’, ook wel code oranje genoemd. In een brief van minister Plasterk waarin dit naar voren kwam was tevens te zien dat de AIVD vorig jaar nog een aanslag voorkwam in Europa. In één brief zien we dus al het bewijs dat geld voor de AIVD nodig is en ook nog nuttig wordt ingezet.

Rücksichtslos bezuinigen
Desondanks gaat de minister over tot een forse bezuinigingsactie. Een derde deel van het budget wordt wegbezuinigd. Natuurlijk, de overheid zal moeten bezuinigen, maar dit is wel heel makkelijk scoren: niemand voelt directe pijn. Nederland is echter gebaat bij een langetermijnvisie. De nood mag dan nog zo hoog zijn, is het op dit moment wel verstandig om uitgerekend op de AIVD te bezuinigen? SGP-Jongeren denkt van niet.

Wijziging in bezuinigingsplannen
Het bezuinigingsplannetje van Plasterk was aanvankelijk anders: de buitenlandse tak moest worden wegbezuinigd. Al gauw had het kabinet door dat dit naïef is en besloot dit terug te draaien. De 70 miljoen die dit zou moeten opleveren, wordt echter gewoon geïncasseerd. Een bewijs dat deze bezuiniging kortzichtig en visieloos is.

SGP-jongeren roept het kabinet op te waken voor onze veiligheid en de kortzichtige bezuiniging die geboekt staat, terug te draaien. Als er bezuinigd moet worden bij de AIVD, doe dat dan voorzichtig en mét visie.

Frans Hazeleger
Commissie Binnenland

Geschreven door Frans Hazeleger

Frans Hazeleger is lid van de commissie Binnenlandse Zaken.. Meer artikelen van Frans Hazeleger:Blog comments powered by Disqus