SGPJ hoopt op vreedzame oplossing conflict Midden-Oosten

Met de liquidatie van Ahmed al-Jabari is Israël een grootscheepse militaire operatie begonnen tegen de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. De operatie Pillar of Defense heeft als doel het geweld van de terreurbeweging te stoppen en zodoende de Israëlische bevolking te beschermen. Wij vinden, net als de TK-fractie van de SGP, dat Israel het recht heeft zich te verdedigen en haar burgers te beschermen en begrijpen dat Israel dit nu noodgedwongen doet. SGP-jongeren betreurt het dat het zover heeft moeten komen. Wij hopen op een vreedzame oplossing waarbij burgerslachtoffers worden voorkomen.

Met de liquidatie van Ahmed al-Jabari, een militair leider van Hamas, is Israël een grootscheepse militaire operatie begonnen tegen de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. De operatie Pillar of Defense heeft als doel het geweld van de terreurbeweging te stoppen en zodoende de Israëlische bevolking te beschermen. Terwijl de aanpak van Hamas erop gericht is om zoveel mogelijk burgers te doden, doen de Israël Defence Forses (IDF) er alles aan om burgerdoden te voorkomen. Dat is een haast onmogelijk karwei wanneer de strijders zich bewust verschuilen in dichtbevolkt gebied.

Angst
Alleen al dit jaar zijn er meer dan duizend raketten vanuit Gazastrook afgevuurd richting Israël. Het directe gevolg hiervan is dat zo’n één miljoen Israëlische burgers dagelijks in angst leven voor een onverwachte voltreffer. Het bereik van nieuwe, waarschijnlijk uit Iran afkomstige raketten wordt steeds groter. Deze week zijn zelfs de steden Tel Aviv en Jeruzalem geraakt.

Hoewel het waar is dat Hamas vooral de laatste weken de beschietingen flink heeft opgevoerd, is het onjuist om te suggereren dat het probleem deze maand begonnen is en dat er daarvoor niet zoveel aan de hand was. Raketbeschietingen uit Gazastrook zijn voor burgers in Zuid-Israël sinds 2005 dagelijkse realiteit. Burgers die wonen op onbetwist Israëlisch grondgebied kunnen geen veilig leven leiden. Logischerwijs is het de taak van de Israelische overheid om haar burgers te beschermen. Na eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook volgt sindsdien helaas een regen aan raketten vanuit de Gazastrook richting Israëlisch grondgebied.

Kritiek
De kritiek van verschillende Arabische landen is niet mals. President Assad van Syrië sprak in een officiële verklaring over "criminele en barbaarse daden gericht tegen de Palestijnse bevolking". Ja, u leest het goed, de president van Syrië. Ook andere buurlanden van Israël, waar dagelijks eigen burgers worden geëlimineerd, voelden blijkbaar een sterkte aandrang om alle schuld bij Israël te leggen..

Over onderhandelen met Hamas, zoals in diplomatieke kringen wordt gewenst, hoeft Israël zich weinig illusies te maken: Volgens Hamas zijn ‘de poorten van de hel geopend’ en is Israël een ‘kankergezwel dat opgeruimd moet worden'.

SGP-jongeren pleit voor een twee staten oplossing. Dat betekent wederzijdse erkenning en aanvaarding van elkaars bestaan. Zonder die erkenning kan er geen sprake zijn van een gelijkwaardige dialoog tot vrede: Hamas dient het bestaan van Israël in woord en daad te erkennen.

Wij vinden, net als de Tweede Kamerfractie van de SGP, dat Israël het recht heeft zich te verdedigen en haar burgers te beschermen en begrijpen dat Israel dit nu noodgedwongen doet. SGP-jongeren betreurt het dat het zover heeft moeten komen. Wij hopen op een vreedzame oplossing waarbij burgerslachtoffers worden voorkomen.

Geschreven door Henk Rensen

Henk was lid van de commissie Activiteiten en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Henk Rensen:Blog comments powered by Disqus