Oneerlijk gemaakte kleding: zijn wij onderdeel van het probleem?

Opnieuw blijkt dat onze kleding, die we zo graag kopen bij bijvoorbeeld H&M en C&A, oneerlijk wordt gemaakt. De Britse bedrijfsonderzoeker Peter Humphrey publiceerde afgelopen week een artikel in de Financial Times waaruit dit blijkt. Ook het dagblad Trouw publiceerde eind januari een artikel waarin bekend werd dat C&A en H&M kleding afnamen van textielfabrieken in India waarvan de arbeiders minder betaald kregen dan was afgesproken. Bovendien werden ze behoorlijk in hun bewegingsvrijheid beperkt.

Gedwongen arbeid
Gedwongen arbeid betekent volgens de International Labour Organisation dat de arbeider bijvoorbeeld andere taken moet doen dan was afgesproken of dat iemand niet vrijwillig kan vertrekken. Volgens de VN- organisatie waren in 2016 meer dan 40 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij. Als we in de cijfers ook de kinderarbeid meenemen dan komen daar nog eens 152 miljoen slachtoffers bij, aldus de ILO. De bewegingsvrijheid die wij in Nederland gewend zijn, is in India niet voor te stellen. In een week werken deze arbeiders, voornamelijk vrouwen en meisjes, zo’n 60 tot 90 uur voor een hongerloontje. De Indiase overheid heeft, bij monde van premier Narendra Modi, op het World Economic Forum (januari 2018) aangegeven dat de economie in 2025 meer dan verdubbeld zal zijn! Zijn toespraak kreeg veel lof omdat hij sprak voor wereldhandel en tegen protectionisme, aldus het artikel in Trouw. Maar India is nog altijd het land met maar liefst 16 miljoen moderne slaven. De groei van India mag dan goed zijn voor de wereldeconomie, het is een ramp voor miljoenen burgers.

Eerlijk handelen


Deze problematiek heeft alles te maken met ‘eerlijk handelen’. Is het eerlijk om in deze situatie te wijzen naar de ondernemers? Of zijn wij, als Nederlandse burgers, zelf onderdeel van dit probleem? C&A en H&M willen echt niet dat hun kleding gemaakt wordt door slaven. Maar omdat wij onze kleding zo goedkoop mogelijk willen, gaan deze ondernemers het zo goedkoop mogelijk maken. Goedkope kleding kan simpelweg niet uit!

 

Door de globale wereldeconomie is het zo ondoorzichtig geworden dat zelfs H&M en C&A niet weten wie hun kleding maakt. Als christenen zijn we het er toch over eens dat we goed moeten zorgen voor onze naasten? De slachtoffers van moderne slavernij zijn ook onze naasten. Wanneer wij goedkope kleding blijven kopen houden we slavernij in stand. Zullen we er vanaf nu gewoon mee stoppen?

Tijdens de SGP-jongerendag op zaterdag 10 maart 2018 denken we, samen met onder andere minister Schouten en minister Kaag, na over deze problematiek. Wil je erbij zijn? Klik hier voor meer informatie.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.cip.nl


Blog comments powered by Disqus