NPO geen podium voor haat

Toen ik vorige week naar een uitzending van Pauw keek, zag ik vol verbazing dat Youness Ouaali te gast was. De man die op Facebook een oproep had gedaan, om Joodse toeristen totall loss te slaan. Zo'n persoon met een hatelijke boodschap, hoort geen podium op de NPO te krijgen.

Toen ik vorige week naar een uitzending van Pauw keek, zag ik vol verbazing dat Youness Ouaali te gast was. De man die op Facebook een oproep had gedaan, om Joodse toeristen totall loss te slaan. Ouaali schreef:

Is het misschien een goed idee om toeristen uit Israël (kinderen niet) vanaf vandaag in Nederland total loss te slaan? Wie niet luisteren wil moet maar voelen, genoeg is genoeg!!! Tijd om een duidelijke signaal af te geven vind ik. 14 jaar nog maar, en nu al koelbloedig neergeschoten en uitgescholden tot zijn laatste adem!!!! Moge Allah swt hem belonen met djenna.

Podium

Mensen met een dergelijke boodschap horen geen podium te krijgen op de NPO. En een redactie van Pauw is daarvoor allereerst verantwoordelijk. Doen zij dan werkelijk alles voor kijkcijfers, en doen ze uberhaupt onderzoek naar de achtergrond en boodschap van hun gasten? Wie immers even verder verder kijkt op de Facebookpagina van Ouaali ziet  onder meer dat hij de Holocaust ontkent. Ook vindt deze meneer het prima dat onzedelijk geklede vrouwen worden verkracht! Dit moet toch reden genoeg zijn om deze man, met verwerpelijke ideeen, het podium te onthouden?

Palestijnse jongen

Tijdens de uitzending bleek dat Ouaali vooral het dialoog wilde openen over de ‘moord’  op de 13-jarige Palestijnse jongen. Constructief was zijn bijdrage niet. Overigens was al bekend dat deze jonge Palestijn niet dood was, maar gewond in een Israëlisch ziekenhuis lag. Het geweld dat deze jongen samen met een vriend had gedaan tegen Israelische burgers, kwam overigens geheel niet ter sprake.  

AZC in Amstelveen

In dezelfde uitzending was ook de Joodse rabbijn Yanki Jacobs te gast. Hij sprak zijn zorgen uit over de komst van een asielzoekerscentrum in de Joodse wijk van Amstelveen. In een constructief verhaal legde hij uit waarom dit problemen kan opleveren voor de Joodse gemeenschap. Een betrokken en bezorgde burger aan tafel, die de gevoelens uitspreekt van zijn gemeenschap die momenteel al dagelijks beveiligd moet worden. De tafelheer en zijn gasten leken deze redenatie niet te willen snappen. De Joodse gemeenschap werd verweten in een PVV-reflex te schieten als de vluchtelingen te dichtbij komen. Totaal niet serieus genomen.

NPO-podium

Zo’n uitzending van Pauw is echt tenenkrommend. Vooral omdat Ouaali niet werd weerhouden zijn statement te maken. Missie geslaagd dus, dankzij onze  Publieke Omroep en het kritiekloze  werk van een redactie!

De publieke omroep moet zich eens goed achter de oren krabben of alles met nieuwswaarde meteen voor een miljoenenpubliek moet worden gepresenteerd. Als SGP-jongeren vinden wij dat haatzaaiers geen podium horen te krijgen bij de publieke omroep. Mensen die openlijk oproepen tot geweldpleging en rassenhaat moeten vervolgd worden door justitie. En de taak van de NPO is om dergelijk geluiden in de maatschappij te corrigeren. En bezorgde burgers, zoals de Joodse gemeenschap, wel serieus te nemen. Dan is de Publieke Omroep een waardig podium.

Geschreven door Wilhelm Doeleman

Wilhelm is bestuurslid Organisatie.. Meer artikelen van Wilhelm Doeleman:Blog comments powered by Disqus