Nee tegen Chinees 5G

Ons dataverkeer in handen van de Chinese overheid, dat wil je niet. Toch bestaat de kans dat dit gebeurt. Het Chinese telecombedrijf Huawei Technologies lijkt in heel Europa de meest voor de hand liggende kandidaat voor de aanleg van 5G, een techniek voor sneller internetverkeer. Ambassadeur Pete Hoekstra van de Verenigde Staten (VS) en AIVD-baas Dick Schoof waarschuwen terecht voor deze ontwikkeling. Een Chinees bedrijf dat aan de knoppen zit van onze digitale infrastructuur waarbij spionage niet kan worden uitgesloten, is gevaarlijk voor de staatsveiligheid. Het kabinet moet daarom voorkomen dat Huawei het 5G-netwerk in Nederland ontwikkelt.

Wat is 5G?

5G betekent letterlijk de vijfde generatie van mobiele communicatie. Het nieuwe netwerk zorgt voor sneller en efficiënter internet dan het huidige 4G-netwerk. Overal ter wereld strijden telecombedrijven om 5G aan te mogen leggen. Als men puur kijkt naar prijs kwalitatief verhouding steekt Huawei met kop en schouders boven de andere spelers uit. Dit maakt Huawei zo aantrekkelijk. Maar er zit ook een groot risico aan het in zee gaan met een Chinees bedrijf: spionage door de Chinese staat.

 

Gevaren

Als een bedrijf de 5G-techniek levert en beheert, is het technisch gezien ook mogelijk dat het toegang heeft tot de data die via het netwerk worden verstuurd. Dit kan doormiddel van ‘achterdeurtjes’. Dit houdt in dat een bedrijf haar eigen ingebouwde beveiliging kan omzeilen. In het geval van Huawei is dit uiterst problematisch. De Communistische Partij, de heersende Partij, oefent namelijk grote invloed uit op Chinese bedrijven waar wat te halen valt. Bedrijven worden min of meer gedwongen dit toe te staan omdat ze anders geen ruimte krijgen om te groeien. Of Huawei onafhankelijk opereert is dus zeer de vraag. Daarnaast kent China een inlichtingenwet waardoor de overheid onbeperkte toegang heeft tot data van Chinese bedrijven. Er bestaat dus een redelijk risico op spionagepraktijken.  Om deze reden hebben de VS al laten weten minder inlichtingen te zullen verschaffen aan Nederland als Huawei toch 5G verbindingen gaat aanleggen.

Spionage is niet de enige reden waarom de aanleg van 5G door een Chinees bedrijf moet worden tegengehouden. Het gaat erom dat China een opkomende supermacht met een totaal andere kijk op onder andere vrijheid en mensenrechten. Het is onverstandig om van zo’n land afhankelijk te zijn op het gebied van digitale infrastructuur omdat Nederland onafhankelijk moet kunnen opereren.

 

Investeren in Europese telecomsector

Het is van belang dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om te voorkomen dat Huawei het 5G-netwerk in ons land aanlegt. Om dit als klein land alleen te doen is echter lastig. Het is daarom nodig dat de EU-lidstaten zich als een blok opstellen tegenover het Chinese telecombedrijf. Weren is echter niet genoeg. Er zal in het vervolg fors geïnvesteerd moeten worden in Europese innovatie op het gebied van telecommunicatie. Europese telecombedrijven als Nokia en Ericsson dienen daarom voorkeur te krijgen in grote digitale infrastructurele projecten zoals de aanleg van 5G. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat China de marktleider wordt in telecommunicatie.


Blog comments powered by Disqus