Mensenhandel toestemmend aan banden gelegd

Op 4 maart 2013 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de maximumstraf van mensenhandel van 8 jaar naar 12 jaar te verhogen aangenomen. Op 1 april 2013 is deze wijziging in werking getreden. Volgens de bewindsman, minister Opstelten, wordt met deze wijziging de ernst van het feit beter tot uitdrukking gebracht en kan de verdachte makkelijker in voorlopige hechtenis worden gehouden. SGP jongeren is blij met deze wijziging.

Op 4 maart 2013 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de maximumstraf van mensenhandel van 8 jaar naar 12 jaar te verhogen aangenomen. Op 1 april 2013 is deze wijziging in werking getreden. Volgens de bewindsman, minister Opstelten, wordt de ernst van het feit beter tot uitdrukking gebracht en kan de verdachte makkelijker in voorlopige hechtenis worden gehouden. SGP-jongeren is blij met deze wijziging.

Inhoud wetswijziging
Deze wetswijziging verhoogt de maximumstraf van mensenhandel van 8 naar 12 jaar. Ook worden de regels in de seksbranche strenger, om slachtoffers van gedwongen prostitutie beter te beschermen. Er komt een verplicht register voor prostituees, de minimumleeftijd gaat van 18 naar 21 jaar en bedrijven die werkzaam zijn in de seksbranche moeten naar aanleiding van deze wet een landelijke vergunning hebben. Daarnaast wordt het gebruik maken van illegaal aanbod van prostitutie strafbaar gesteld.

Samenwerking
Nederland en Hongarije maken samen een actieplan in strijd tegen mensenhandel. Dit plan bevat afspraken met betrekking tot de samenwerking op het gebied van opsporing en vervolging. Ook bevat het actieplan afspraken over het delen van kennis en om hulpverlening en mogelijke slachtoffers alerter te maken op mensenhandel.

Natuurlijk is het mooi dat deze mensonterende verschijnselen worden aangepakt. We moeten zeker blij zijn dat mensenhandel en prostitutie minder geaccepteerd lijken dan eerst. Toch geven de woorden ‘landelijke vergunning’ een nare bijsmaak. In het woord vergunning klinkt iets door van goedkeuring. Daarnaast kan prostitutie in geen geval de goedkeuring van de SGP-jongeren wegdragen. Seksualiteit komt alleen tot haar recht binnen het huwelijk. Zo heeft God het bedoeld.  Laten wij in Nederland strijden voor het strafbaar stellen van prostitutie en mensenhandel.

Lisanne den Hartog
Commissie Binnenland

Geschreven door Lisanne den Hartog

Lisanne den Hartog is lid van de Commissie Binnenland.. Meer artikelen van Lisanne den Hartog:Blog comments powered by Disqus