Levensgevaarlijk!

Een levenseindekliniek is letterlijk levensgevaarlijk. Er moet liefde en zorg zijn voor patiënten, geen enkele reis Levenseindekliniek vind SGP-jongeren.

Een levenseindekliniek is letterlijk levensgevaarlijk. Er moet liefde en zorg zijn voor patiënten, geen enkele reis Levenseindekliniek vind SGP-jongeren.

“Het is uniek in de wereld: een plek waar mensen zelf, of met hulp, binnen drie dagen een einde aan hun leven kunnen maken.” Zo begon woensdagavond de uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur. Deze  ‘Levenseindekliniek’ moet al binnen een jaar actief zijn in Nederland, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

De NVVE geeft in het programma de verwachting weer dat er per jaar zo’n 1000 cliënten ‘geholpen’ zullen worden. Ook willen zij veel gevallen van zelfdoding vreedzamer laten verlopen. Per jaar zijn er 1500 gevallen van zelfdoding, die kunnen volgens de vereniging voortaan voor een groot deel in zo’n kliniek plaatsvinden. “In veel gevallen van zelfdoding beroven mensen zich op brute wijze van het leven. ‘Geholpen’ worden door een dokter is vreedzamer en tevens dragelijker voor de omstanders.” Wettelijke beperkingen voor zo’n kliniek zijn er niet. “Alles wordt uitgevoerd binnen de huidige wetgeving, niets staat de kliniek in de weg.”

SGP-jongeren ziet deze ontwikkeling met angst en ontzetting tegemoet. In wat voor samenleving leven we, als we zelfdoding min of meer stimuleren? Bij dementerende ouderen staan we niet rondom het bed, maar we voeren ze af naar een Levenseindekliniek om binnen drie dagen de dodelijk spuit, pil of vloeistof toegediend te krijgen. Dit druist in tegen de rijke christelijke historie die Nederland kenmerkt. Dit druist in tegen alle rechten van de mens, tegen elke vorm van respect voor het leven.. SGP-jongeren roept de Tweede Kamer op om op zeer korte termijn wettelijke maatregelen te nemen. Een signaal naar de samenleving  dat er ook bij voorstanders van euthanasie  grenzen zijn. Want een Levenseindekliniek, is letterlijk levensgevaarlijk!


Blog comments powered by Disqus