Law and Order!

Het afgelopen weekend ging het op verschillende plekken in Nederland gigantisch mis. Heel Nederland zag hoe in Amsterdam, Eindhoven, maar ook op plekken als Urk en de Schilderswijk, rellen uit de hand liepen. Geweld tegen de politie werd hierbij niet geschuwd, en auto’s, camera’s, teststraten en zelfs een ziekenhuis moest het ontgelden. Dat SGP-jongeren geweld en vernielingen in elke vorm ten stelligste veroordeelt, staat als een paal boven water. Het is tijd om je duidelijk uit te spreken tegen de slappe excuusjes, en vóór democratie, rechtstaat en veiligheid!

Slappe excuusjes

Verbazingwekkend waren de slappe excuusjes voor de uit de hand gelopen anti-avondklok betogingen. Kenmerkend voor deze tijd zijn de filmpjes die binnen een mum van tijd opduiken op social media, waarna iedereen direct een eigen oordeel velt. Velen grijpen beelden aan om te willen bewijzen dat de politie de ontstane situatie heeft uitgelokt. Zo werd veelvuldig een filmpje gedeeld van een vrouw die hard geraakt werd door een waterkanon van de politie in Eindhoven. Ondanks dat deze situatie kan lijken op disproportioneel geweld, is het meest van belang dat er geen vergunning was verleend voor de demonstratie. Alle demonstranten hoorden er dus überhaupt niet te zijn.

 

Een ander veelgehoord slap excuus is dat Rutte en zijn avondklok schuldig zijn aan de uit de hand gelopen rellen. De onvrede over de avondklok zou zo groot zijn, dat dit een explosieve uiting van de onmacht daarover is. Ondanks dat de weerstand tegen de avondklok begrijpelijk, en volgens SGP-jongeren terecht is, biedt deze verklaring natuurlijk nooit een legitimatie voor geweld en vernielingen. Wie een ander beleid voor staat, heeft het recht om te demonstreren en moet vooral gaan stemmen in maart, in plaats van fysiek af te reageren.

 

Daarnaast werden er door groepen ook vernielingen aangericht bij supermarkten en winkels. Dit heeeft niets met de weerstand tegen coronamaatregelen te maken. Vernielingen van privébezit, nota bene van ondernemers die het zwaar hebben in tijden van een lockdown, is uit den boze. Alle mensen die dit weekend de schreef zijn overgegaan, dienen gepakt en beboet te worden.

 

Veiligheid

In tijden als deze blijkt maar eens te meer hoe belangrijk het is om te investeren in veiligheid, als kerntaak van de overheid. De politie en de mobiele eenheid (ME) zijn van onmisbaar belang om orde en rust te bewaken, en desnoods te laten terugkeren. Echter, uit verschillende hoeken komen gezagsdragers steeds meer onder vuur te liggen. Een gedeelte van de anti-avondklok demonstranten ziet de politie als ‘verraders van het volk’. Maar ook vanuit repressief-linkse hoek zwelt de kritiek aan. Het vanuit Amerika overgewaaide ‘defund the police’ vindt inmiddels weerklank bij de politieke partij BIJ1. De politie is een ‘racistisch en onderdrukkend instituut’, de ME moet om soortgelijke redenen zelfs worden afgeschaft en defensie is een ‘moordmachine’. Dit soort gevaarlijke retoriek is te gek voor woorden.

 

Het klinkt vaak in ‘corona-kritische’ hoek: word wakker! Een goede oproep. Maar niet om in opstand te komen tegen de overheid, maar om je juist uit te spreken vóór gezag en veiligheid. Het gehoorzamen van de overheid, ook als die vervelende of zelfs slechte maatregelen neemt, is geen advies, maar een moreel gebod. Slapen kan niet langer, want een rechtstaat blijkt steeds meer een onrustig bezit. Rechtstaat, orde en gezag mogen het niet stukje bij beetje verliezen van chaos en anarchie.


Blog comments powered by Disqus