Kies niet voor een drempel! (3/5)

Het CDA wil een kiesdrempel van drie zetels invoeren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA-congres nam recent een amendement aan voor de verhoging van de kiesdrempel bij de Tweede Kamerverkiezingen. De discussie over een kiesdrempel speelt al langer, maar bloeide recent weer op. SGP-jongeren vindt de invoering van een kiesdrempel een verwerpelijk plan.

Kleine partijen nemen verantwoordelijkheid

In Nederland kennen we momenteel een kiesdrempel van 0,67%, wat neerkomt op minimaal één zetel. De huidige kiesdrempel zou volgens CDA-leider Sybrand Bruma leiden tot onbestuurbaarheid van het land. SGP-jongeren is het hier helemaal mee oneens. Juist de afgelopen jaren hebben kleine partijen als ChristenUnie, GroenLinks en SGP gezorgd voor stabiliteit. Daar waar grotere partijen, zoals het CDA en de PVV, hun verantwoordelijkheid niet namen, waren het juist de kleinere partijen die zich constructief opstelden om samen met de regering ervoor te zorgen dat Nederland goed bestuurd kon worden.

 

Versplintering politiek

Een van de argumenten voor de invoering van een kiesdrempel is de versnippering van het politieke landschap. Het gevolg van deze versnippering zou zijn dat er moeilijk een regering gevormd kan worden. Dit probleem wordt echter niet veroorzaakt door de kleine partijen, maar doordat de grotere partijen steeds kleiner zijn geworden waardoor Nederland veel meer middelgrote partijen kent. Het uitsluiten van kleine partijen is daarom geen oplossing om de versplintering in de politiek tegen te gaan.

 

Minderheden

SGP-jongeren vindt dat de politiek een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Kleine partijen moeten dus ook in de Tweede Kamer aanwezig zijn. Door de invoering van een kiesdrempel worden kleinere partijen juist geweerd. Als kleinere partijen niet meer mee mogen doen in het nationaal parlement, worden minderheden minder vertegenwoordigd in ons politieke systeem. De representativiteit van de Tweede Kamer neemt daarmee dus af. Bovendien: hoe minder mensen zich in het politieke systeem vertegenwoordigd voelen, des te lager het vertrouwen in de politiek wordt.

 

Vernieuwing

“Een kiesdrempel staat politieke vernieuwing in de weg", zo stelde politiek verslaggever Frits Wester. SGP-jongeren is het hier volledig mee eens. De afgelopen jaren hebben we gezien dat partijen met een klein zetelaantal de Tweede Kamer binnenkwamen, en langzaam maar zeker uitgroeiden tot grotere partijen. Het bijzondere aan ons systeem is dat deze nieuwe partijen deze kans krijgen. De roulatie van oude partijen die verdwijnen en nieuwe partijen die komen, houdt de democratie levendig.

 

Conclusie

Kortom, SGP-jongeren ziet geen heil in een hogere kiesdrempel. Het doel dat met de maatregel wordt beoogd, wordt niet behaald. Dit terwijl het huidige Nederlandse systeem ervoor zorgt dat iedereen vertegenwoordigd kan worden. De invoering van een hogere kiesdrempel is geen oplossing, en zet minderheden buitenspel.

 

 

Hoe ziet de SGP-jongeren de toekomst van de democratie in Nederland? Dat lees je in de vijfdelige serie over democratie. Lees deel 1 en 2 hier en hier.


Blog comments powered by Disqus