Kabinet, doe meer voor starters op de woningmarkt!

De tijden zijn onzeker en dat heeft grote consequenties, zeker voor de positie van jongeren. Zij zijn de groep met de minste zekerheden en dreigen daarom de dupe te worden van de crisis. Dat benoemde de koning in zijn Troonrede dan ook terecht. Uit de Miljoenennota 2021 blijkt dat de overdrachtsbelasting van 2% voor starters eenmalig wordt geschrapt. Dit staat in schril contrast met de stijging van de huizenprijzen met maar liefst 8%. Het kabinet moet meer doen om de problemen op de woningmarkt op te lossen.

Voorzitter van de SGP-jongeren Arie Rijneveld in een eerste reactie: “Het is een druppel op een gloeiende plaat. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters is goed bedoeld en klinkt sympathiek, maar het lost de stijgende huizenprijzen niet op. Het blijft ontzettend lastig voor jongeren om een betaalbaar huis te vinden en te concurreren tussen alle andere mensen die een huis zoeken.”

 

Het probleem op de woningmarkt ligt vooral in het tekort aan woningen. Dat wordt volgens SGP-jongeren met deze maatregelen niet opgelost. De komende tien jaar zullen er minimaal 800.000 woningen gebouwd moeten worden, zo blijkt uit het rapport ‘De Staat van de Woningmarkt’.

 

SGP-jongeren is bang dat er voor jongeren veel problemen zullen ontstaan. “Het is voor jongeren al moeilijk om aan een vast contract te komen, ze hebben te maken met de vervelende gevolgen van het leenstelsel en ook op de woningmarkt is het ingewikkeld.” Het is belangrijk om jongeren perspectief te bieden. Daarom roept de jongerenorganisatie het kabinet op om meer werk te maken van het oplossen van de problemen op de woningmarkt.

 

Geschreven door Arie Rijneveld

Arie is landelijk voorzitter van SGP-jongeren. Meer artikelen van Arie Rijneveld:Blog comments powered by Disqus