Is pin only de toekomst?

We betalen steeds minder contant. In 2010 betaalden we als Nederlanders nog in 73% van de gevallen cash, nu is dat gedaald naar 39%. Sinds de invoering van pin in 1988 is het aantal pintransacties elk jaar gestegen. Sinds 2015 zijn er zelfs meer betalingen met de pinpas gedaan dan met contant geld. Voor verschillende partijen heeft dit grote voordelen, maar hier kleven ook nadelen aan.

Betaalgemak

Voor het grootste deel van de consumenten is het gebruik van pin beter. Zij hoeven geen contant geld bij zich te hebben en het is makkelijker en sneller bij de kassa. Verder levert het een minder groot probleem op als je je portemonnee kwijtraakt of als deze gestolen wordt. Zeker met het contactloos pinnen is betalen een heel stuk laagdrempeliger geworden. Denk aan de zelfscankassa’s die veel supermarkten hebben. Veel jongeren betalen bijna alleen maar met de pinpas.
 

Ook winkeliers juichen de stijging van het aantal pintransacties toe. Zij kunnen klanten sneller afhandelen, maar het betekent ook dat er minder kasverschillen zijn. Boven zijn zij minder tijd kwijt aan de kasadministratie en het is minder fraudegevoelig en veiliger. Winkeliers die overstappen op pin only, kunnen zelfs hun contract met het geld- en waardetransport opzeggen. Dit levert hen een flinke kostenbesparing op. Daarnaast behoren alle kasverschillen voor hen definitief tot het verleden.

 

Schaduwzijde

Al met al zijn er dus heel wat voordelen te noemen voor het pinnen. Echter, het wordt wel een nadeel als je ergens helemaal niet met contant geld kunt betalen. Bij verschillende busmaatschappijen, gemeenten, kleinere winkels en andere gelegenheden is dit al de realiteit. Vooral voor ouderen is dat een probleem. Zij vinden het risico te groot; onder deze groep is het vertrouwen in fysiek geld nog altijd veel groter dan in giraal geld. Ook zijn er duizenden laaggeletterden die het niet zien zitten om te pinnen. Voor veel jongeren is dit misschien niet goed voor te stellen, maar het probleem bestaat wel degelijk. Ook zijn er voorbeelden van fraude met (contactloos) pinnen, hoewel dit veel minder vaak voorkomt dan fraude met contant geld.

 

Conclusie

Wat is de oplossing? Voorlopig moet iedere Nederlander overal gewoon contant kunnen blijven betalen. De stijging van de populariteit van het pinnen juichen we zeker toe en mag nog verder stijgen. De bovengenoemde voordelen spreken voor zich. Voor velen zou het geen probleem zijn om te leven in een maatschappij, waarin pinnen het enige betaalmiddel is. Toch gaat het te ver om over te stappen op pin only. Zeker bij de overheid moet het mogelijk blijven om met cash te betalen. De overheid is immers dienstverlener van iedereen. Zo kan ook jij bij het ophalen van je rijbewijs of paspoort gewoon betalen op de manier die jij wilt!

Geschreven door Erik de Knegt

Commissielid SEZ. Meer artikelen van Erik de Knegt:Blog comments powered by Disqus