Interview Teodoras Žukas uit Litouwen

Teodoras woont in de Litouwse hoofdstad Vilnius en studeert daar politieke wetenschappen. Binnen de Litouwse jongerenpartij ‘Young Conservatives League’ is hij internationaal secretaris.

 

 

 

 

Teodoras woont in de Litouwse hoofdstad Vilnius en studeert daar politieke wetenschappen. Binnen de Litouwse jongerenpartij ‘Young Conservatives League’ is hij internationaal secretaris.

Hoe zie je de positie van de Baltische landen, Litouwen in het bijzonder, in de Europese Unie?

Wij zijn net als de meeste andere Litouwers positief over de Europese Unie en onze deelname daaraan. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij de Visegrád-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen), waar veel meer euroscepsis is. Het debat over de EU komt wel op gang in Litouwen. Dit komt met name door de gevolgen van open grenzen. De euro, die dit jaar is ingevoerd in Litouwen, werkt positief voor onze economie omdat er meer handel ontstaat met andere eurolanden. De prijzen zijn wel gestegen na invoer van de euro, maar de bevolking heeft alles goed kunnen dragen tot nu toe.

Hoe kijk je aan tegen de positie van de politiek van Rusland ten opzichte van Litouwen?

Dit is een erg actueel thema. In Litouwen is de dreiging die we voelen vanuit Rusland dagelijks in het nieuws. Na de taferelen in 2013 en 2014 op het Maidanplein in Kiev, Oekraïne, is het anti-Ruslandsentiment in Litouwen erg toegenomen. We voelen als het ware de pijn van de Oekraïners, omdat we zelf ook Sovjet-Unie zijn geweest en lang hebben gestreden voor onafhankelijkheid. Veel landen uit de voormalige Sovjet-Unie hebben een bepaalde band met elkaar. Ook al is de afstand tussen Moldavië en Litouwen misschien wel vergelijkbaar met de afstand Nederland en Moldavië, toch leven we erg met elkaar mee. Hetzelfde geldt voor Kaukasuslanden.

In februari dit jaar heeft Litouwen ook de dienstplicht weer ingevoerd. Inval van Rusland in ons land zien we als een serieuze optie. Zelf word ik niet opgeroepen, omdat ik studeer. Maar als ik niet meer studeer, bestaat er een redelijke kans dat ik opgeroepen wordt voor het leger.

Zie je wel kansen voor Europese landen, inclusief Litouwen, om samen te werken met Rusland?

Vroeg of laat zullen we met Rusland moeten samenwerken, want het is een machtig land met veel mogelijkheden. Maar de samenwerking moet dan wel van twee kanten komen. Op economisch terrein zie ik kansen voor samenwerking, maar op politiek en diplomatiek terrein is er alle reden om niet met Rusland samen te werken.

In 2013 werd in Vilnius de Eastern Summit gehouden waar verschillende associatieakkoorden besproken zijn. Hoe zie je deze ontwikkelingen?

Janoekovytsj, de toenmalige Oekraïense president, besloot op het laatste moment niet te tekenen voor het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Toen is de ellende losgebarsten in Oekraïne. Zelf zie ik het als een goede zaak dat de EU associatieakkoorden sluit met allerlei landen in Oost-Europa. Maar tot een verdergaande politieke integratie met de EU kan het vaak niet leiden vind ik. Landen als Oekraïne en Moldavië zijn ze verdeeld en hebben zoveel belangen in Rusland, die kun je nooit bij de EU gaan aansluiten.

Hoe zie je de toekomst voor Litouwen?

Over de toekomst ben ik optimistisch. De economie groeit nog steeds in Litouwen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duistland of Nederland zijn in Litouwen nog veel gaten in de markt. Dat houdt ook veel jongeren in Litouwen: er zijn mogelijkheden genoeg om in het bedrijfsleven actief te zijn. Groot nadeel voor Litouwen is wel de verstedelijking: veel jongeren trekken weg van het platteland waar de ouderen achterblijven. Ik hoop ook dat Rusland stabiel blijft. Zolang daar maar niet al te gekke dingen gebeuren, zal Putin wel nalaten om een NAVO-lidstaat als Litouwen binnen te vallen.

Kortom: ik kijk met veel vertrouwen de toekomst van Litouwen tegemoet!

Geschreven door Wilco Kodde

Wilco is voorzitter van commissie Internationaal. Meer artikelen van Wilco Kodde:Blog comments powered by Disqus