Interview met Alexandra Shabelnikova uit Rusland

Mijn naam is Alexandra Shabelnikova. Ik woon al mijn gehele leven in Moskou. Ik houd van de stad, en van haar inwoners. Ik studeer politieke wetenschappen aan de universiteit in Moskou. Verder ben ik ook lid van het Europese jongeren parlement (EYP). Ik ben 22 jaar oud.

 

 

 

 

Zou je jezelf in het kort kunnen voorstellen?

Mijn naam is Alexandra Shabelnikova. Ik woon al mijn gehele leven in Moskou. Ik houd van de stad, en van haar inwoners. Ik studeer politieke wetenschappen aan de universiteit in Moskou. Verder ben ik ook lid van het Europese jongeren parlement (EYP). Ik ben 22 jaar oud.

Hoe zie jij Poetin als president voor Rusland?

Poetin is een crimineel in de ogen van West-Europa, en een held in de ogen van het Russische volk. Dit is misschien een beetje scherp gesteld, maar hier komt het in het kort wel op neer. Voor mij persoonlijk is Poetin niet per se een held. Omdat ik ook Europees actief ben, zie ik ook wat Poetin doet in Europa. Als Russin zie ik Poetin als een president die echt voor mijn land opkomt, en de wereld laat zien dat ieder ander land met Rusland rekening moet houden. Deze houding van Poetin zorgt ervoor dat Rusland een land is dat meedoet in de wereld. Ook zorgt deze houding ervoor dat de Russische bevolking, die erg nationalistisch is, Poetin bijna onvoorwaardelijk steunt.

Aan de andere kant zie ik wel dat het beleid van Poetin erg gevaarlijk kan zijn voor de vrede in de wereld. Onze president zorgt vaak voor onrust in de wereld en probeert westelijke mogendheden onderling te verdelen. Dit vind ik niet goed. Rusland zou bij sommige onderwerpen meer moeten samenwerken met Europa, en dan bedoel ik concreet: migratie, IS, etc.

Is er in Rusland ook kritiek op het beleid van Poetin?

Ja, er is binnen Rusland ook veel kritiek op het beleid van Poetin. Deze kritiek komt echter voornamelijk van de Russische politieke elite. Zij vinden dat het beleid van Poetin zorgt voor een vacuüm. Wanneer Poetin zo door gaat, zal Rusland volledig op zichzelf staan, en alleen maar bondgenoten hebben die het westen niet aanstaat. Dit vindt de politieke elite een groot gevaar, omdat zij bang is dat op de lange termijn Rusland van het wereldtoneel zal verdwijnen.

Er is ook een economische reden. Als Rusland zaken doet met leiders als Assad, wil het westen liever geen zaken meer doen met Rusland. En omdat Rusland veel gas exporteert naar West-Europa, zou dit catastrofaal kunnen zijn voor ons.  Daarom komt er ook steeds meer kritiek vanuit de economische sector, bijvoorbeeld Gazprom, een van de grootste gasleveranciers in Rusland.

Is kritiek geven op de Russische politiek mogelijk in je land?

Kritiek is tot op zekere hoogte toegestaan. Wanneer men het niet eens is met het beleid, is het uiten van die mening op zich niet verboden. Het is echter niet aan te raden om protestacties te houden of in het openbaar te protesteren. We hebben de afgelopen drie jaar twee bekende voorbeelden gezien van personen waarvan de mond gesnoerd werd. En hoewel Poetin altijd gezegd heeft dat de moord op Nemtsov geen politieke moord was, kan ik daar toch bijna niet aan twijfelen omdat het juist in de tijd gebeurde dat Nemtsov steeds meer kritiek op Poetin leverde. Dat hij toen opeens vermoord werd, was volgens mij niet toevallig.

Het andere voorbeeld is natuurlijk de Pussy Riot. Wat er verder precies met hen gebeurd is, is eigenlijk bij niemand bekend. Kortom, kritiek is toegestaan, maar ga niet protesteren.

Zou je kort in kunnen gaan op het buitenlands beleid van Rusland?

Waar bij binnenlands beleid Putin veel de dienst uitmaakt, is minister van Buitenlandse Zaken Lavrov erg bepalend voor het buitenlandse beleid. Putin voert het buitenlandse beleid van Lavrov uit.

Ik weet dat het westen denkt dat wij in Rusland teveel aan onszelf denken, maar dit is absoluut niet het geval. Mijn land wordt altijd al bedreigd door westerse mogendheden. Als ik de geschiedenis in ga, komen we bij Napoleon en Hitler. Beiden probeerden Rusland te veroveren. Dit is hen echter nooit gelukt. En dat is niet gek, Russen komen op voor hun land en zullen het vaderland niet in de steek laten. Dit betekent ook dat wij een president nodig hebben die ons land kan en wil beschermen. Dit kan op de buitenwereld overkomen alsof Rusland het belangrijkste land van de wereld zou moeten zijn, maar zo bedoel ik het niet. Ik vind dat Rusland hetzelfde bestaansrecht heeft als ieder ander land, en ieder land dat zichzelf belangrijk vind, komt toch voor zijn eigen belangen op?

Als ik het kort zou moeten samenvatten, zou ik het in een zin willen doen: Ons beleid is agressief, maar dit is nodig, omdat wij anders overlopen zouden worden.

Aan de andere kant, zo zei ik eerder in dit interview, denk ik wel dat er sommige punten verbeterd moeten worden. Zo vind ik echt dat er een gezamenlijke coalitie moet komen tegen IS, een coalitie met daarin VS en Rusland. Het zou geweldig zijn als die twee kunnen samenwerken.

Kun je het wel begrijpen dat de landen om Rusland heen, zoals Litouwen en Moldavië, bang zijn voor Rusland?

Nee, Poetin is geen tweede Hitler. Hij heeft de Krim geannexeerd omdat hij vond dat dit bij Rusland hoorde. Maar ik snap niet dat de landen om Rusland heen bang zijn dat Poetin hen toe wil voegen aan Rusland. Rusland erkent van veel van deze landen hun zelfstandigheid.

Hoe denk je Rusland in de toekomst te zien?

Ik weet het niet, Rusland is een land met veel mogelijkheden en kansen. Maar wanneer we het huidige beleid volgen, kan dit ook nadelige gevolgen hebben. Daarom hoop ik eigenlijk dat we Poetin vervangen door een iets gematigdere president, die wel opkomt voor het belang van Rusland, maar tegelijkertijd ook wel geneigd is tot samenwerking met het westen. Een samenwerking met de VS zal naar mijn inziens niet snel gebeuren, en zal, denk ik, ook niet goed verlopen vanwege onderling wantrouwen.

 

Lees ook de andere interviews in deze serie: Oekraïne, Georgië, Litouwen en Moldavië

Geschreven door Gerwin Geneugelijk

Gerwin is lid commissie Internationaal. Meer artikelen van Gerwin Geneugelijk:Blog comments powered by Disqus