In noodvaart Europees Noodfonds onverstandig

SP en PVV maken de Nederlandse politiek de laatste tijd nog levendiger dan die al was. In hun strijd tegen het Europese Noodfonds (ESM) kwamen deze partijen met creatieve manieren om het noodfonds tegen te houden: bijeenroepen van een Verenigde Vergadering, filibusteren of zelfs een kort geding tegen de staat… Wie had hier een paar maanden geleden aan gedacht? Politiek leeft! Maar het is meer dan alleen een spel…

SP en PVV maken de Nederlandse politiek de laatste tijd nog levendiger dan die al was. In hun strijd tegen het Europese Noodfonds (ESM) kwamen deze partijen met creatieve manieren om het noodfonds tegen te houden: het bijeenroepen van een Verenigde Vergadering, filibusteren of zelfs een kort geding tegen de staat… Wie had hier een paar maanden geleden aan gedacht? Politiek leeft! Maar het is meer dan alleen een spel…

Ondanks dat SGP-jongeren van iets meer gebruikelijke protestmiddelen houdt, lijkt het ons goed als men zich in Den Haag eens flink achter de oren krabt over de behandeling van het ESM.

ESM te machtig
Het European Stability Mechanism (ESM), de opvolger van het tijdelijke European Financial Stability Facility (EFSF), is een denkbeeldige geldpot voor Europese lidstaten die in financiële problemen zitten. Het ESM kan bijvoorbeeld staatsobligaties van probleemlanden kopen en is een middel om het vertrouwen van beleggers te vergroten.

Dit Europese Noodfonds wordt echter behoorlijk machtig, en neemt bovendien een stukje financiële soevereiniteit over van de nationale lidstaten. Griekenland en Spanje kunnen bijvoorbeeld straks met Nederlands geld gered worden door een opgelegde Europese ‘solidariteit’. Terwijl Nederland nauwelijks op democratische wijze de besteding van het geld kan controleren. Zelfs het verdrag van Lissabon moest hiervoor eventjes in de achterkamertjes veranderd worden.

Overhaast
Het is goed als er over Europese oplossingen gesproken worden, zeker als er crises dreigen of gaande zijn. Maar bij een politieke crisis zie je veel te vaak dat er overhaast gehandeld wordt. De consequenties worden pas veel later duidelijk. De 'weg terug’ lijkt niet te bestaan in Europa. Daarom is gedegen onderzoek en debat nodig over het ESM. Daarin past het beslist niet dat een parlement en een demissionair kabinet, in verkiezingstijd, er in noodvaart een Europees Noodfonds doorheen jassen.

Geschreven door Lambert Pasterkamp

Lambert is lid van de commissie Binnenland. Meer artikelen van Lambert Pasterkamp:Blog comments powered by Disqus