Het eerlijke verhaal

Diederik Samsom is één van de weinige politici die ook onaangename waarheden durft te vertellen. Hij zei vorige maand: “Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden.” Kom daar maar eens om bij Mark Rutte. Die lijkt nog steeds te denken dat zolang iedereen zijn tekort onder de drie procent houdt, de crisis toch wel vanzelf over moet gaan. Samsoms eerlijkheid verdient echter navolging.

Diederik Samson is één van de weinige politici die ook onaangename waarheden durft te vertellen. Hij zei vorige maand: “Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden.” Kom daar maar eens om bij Mark Rutte. Die lijkt nog steeds te denken dat zolang iedereen zijn tekort onder de drie procent houdt, de crisis toch wel vanzelf over moet gaan. Samsons eerlijkheid verdient echter navolging.

De ongemakkelijke waarheid
Er zijn nog wel wat ongemakkelijke waarheden te vertellen, die we bijna nooit uit de mond van een politicus horen. Dat er nog veel harder in de verzorgingsstaat gesnoeid moet worden. Dat we jarenlang boven onze stand hebben geleefd geleend en dat we daar nu geheel terecht de prijs voor betalen. Dat de gigantische bubbel op onze huizenmarkt net als in Spanje nog jarenlang heel veel problemen zal opleveren. Dat zo ongeveer alle politici geen flauw benul van al deze problemen hadden, totdat ze toesloegen. En vul maar aan, voorbeelden genoeg. 

Bedrog is geen goed idee
Het voordeel van het eerlijke verhaal is, dat kiezers zich niet meer bedrogen voelen als ze erachter komen dat de beloofde gouden bergen nooit aan zullen komen. Het beste voorbeeld is weer Rutte, die campagne voerde met 1000 euro belastingverlaging en geen cent aan Griekenland wilde geven. Vind je het gek dat kiezers zich bedrogen voelen als je de belastingen volgens keihard verhoogt en het wisselgeld naar het Zuiden stuurt? Beloftes maken die je nooit kunt houden is misleiding.

Vertrouwen is de oplossing
Het is trouwens niet mijn bedoeling om vooral Rutte een veeg uit de pan te geven. Bijna alle politici lijden aan dezelfde kwaal. De veelbesproken kloof tussen de politiek en de burger is bezaaid met loze beloftes, fata morgana’s en neergestorte luchtkastelen. Daarom is het ook hypocriet dat sommige politici juist ‘het populisme’ de schuld van alle problemen geven. Mijn raad aan al onze bestuurders en politici: vertrouwen opbouwen duurt lang, maar het is de moeite waard. 

Roland den Boef, lid commissie SEZ

Geschreven door Roland den Boef

Roland is lid van de commissie Sociaal Economische Zaken van de SGP-jongeren.. Meer artikelen van Roland den Boef:Blog comments powered by Disqus