Greenpeace benadeelt Nederland

De recente actie van Greenpeace is zeer nadelig voor Nederland. De verhouding tussen Nederland en Rusland staat al enige tijd op scherp door een reeks van incidenten. Eén incident daarvan is de arrestatie van de bemanning van het schip de Artic Sunrise van de organisatie Greenpeace op 19 september.

De  recente actie van Greenpeace is zeer nadelig voor Nederland. De verhouding tussen Nederland en Rusland staat al enige tijd op scherp door een reeks van incidenten. Eén incident daarvan is de arrestatie van de bemanning van het schip de Artic Sunrise van de organisatie Greenpeace op 19 september.

Arrestatie
De bemanning van de Artic Sunrise voerde actie, onder Nederlandse vlag, tegen de olieboringen door GazProm in samenwerking met Shell in het Russische Noordpool gebied. Rusland gaf als verklaring voor de arrestatie dat de veiligheid in het geding was voor het boorplatform. Greenpeace was al eerder gewaarschuwd door Rusland toen ze een onderzoeksschip van Exxon Mobil wilde benaderen.

Eerdere risicovolle acties
Greenpeace is een organisatie die zich al jaren lang bezighoudt met het promoten van een schone leefomgeving. Hiervoor worden vaak acties op touw gezet die gevaarlijk en gewelddadig zijn, bijvoorbeeld bij het beklimmen van kerncentrales en het in de Noordzee storten van betonblokken om vissers het werken onmogelijk te maken.

Veiligheid en zeerecht
Greenpeace beriep zich op recht van protest en op het zeerecht voor de legitimiteit van de actie. Daarom besloot Greanpeace het boorplatform te beklimmen, hetgeen ook lukte. Werkers op een boorplatform moeten zich doorgaans 24/7 aan strenge veiligheidsregels houden (helmen, hesjes, protocollen, etc.). Weten de actievoerders wel wat ze doen wanneer ze illegaal op een boorplatform klimmen? En dat ondanks de vele waarschuwingen?

Verwerpelijke actie
Greenpeace kon vooraf weten dat een dergelijke actie Nederland in problemen zou brengen. Het recht van protesteren wil nog niet de vrijheid geven om zomaar op een boorplatform te klimmen.  Omdat Greenpeace deze gevaarlijke actie bewust heeft uitgevoerd moet de Nederlandse regering afstand nemen van de protestactie. Aan de andere kant moet ook de Russische overheid zich aan de regels houden.

Wat SGP-jongeren betreft moet de Minister van Buitenlandse Zaken zich zeker inspannen voor vrijlating, maar de mishandeling van de diplomaat en schendingen van mensenrechten in Rusland niet uit het oog verliezen.

Laurens van der Tang
Commissie Internationaal

Geschreven door Laurens van der Tang

Laurens was lid van de commissie SEZ en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Laurens van der Tang:Blog comments powered by Disqus