Gokstop

Het kabinet moet stoppen met gokken. Zij moeten het rinkelende geld vergeten en de verschrikkelijke kant van gokken inzien.

Het kabinet moet stoppen met gokken. Zij moeten het rinkelende geld vergeten en de verschrikkelijke kant van gokken inzien.

Onlangs kreeg de Kamer een brief van staatssecretaris Teeven over het Nederlandse gokbeleid, en de plannen van dit kabinet over het gokbeleid. De Nederlandse gokmarkt gaat ingrijpend veranderen. De VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil onderzoeken of hij behalve Holland Casino, de Staatsloterij en de Lotto meer marktpartijen kan toelaten tot de gokmarkt. Ook broedt hij op mogelijkheden om online gokken en de organisatie van pokertoernooien toe te staan. Dit wil hij doen om  meer grip op het illegale deel van de markt te krijgen.

Verschillende partijen staan huiverig tegenover deze plannen. Zo ook de SGP-jongeren. Uiteraard is het goed om grip op de markt te krijgen, maar het is maar zeer de vraag of dit een juiste manier is. De illegale markt moet keihard worden aangepakt, het gedoogbeleid moet meteen gestopt worden en boetes moeten steviger worden. Het kabinet wil hier echter weinig van weten. Sterker nog, het lijkt het kabinet niet te gaan om het inperken van gokken, maar om het innen van keiharde euro’s. Over het deel van de markt wat illegaal is kan het kabinet geen belasting innen. Maar zo gauw de markt voor een groter deel legaal is, gokt het kabinet op vele miljoenen extra euro’s belastinggeld.

Staatssecretaris Teeven durft zelfs al cijfers te noemen, ruim 10 miljoen moeten deze ‘foute’ plannen het kabinet gaan opleveren. Over maatregelen om gokken tegen te gaan heeft de staatssecretaris het nauwelijks. SGP-jongeren daarentegen vindt dat daar de focus moet liggen. Niet zelden ruïneert gokverslaving het leven van gokverslaafden en hun gezinnen. De groep gokkers in Nederland wordt steeds groter. Het kabinet moet het rinkelende geld vergeten en de verschrikkelijke kant van gokken inzien, de gevolgen voor gokverslaafden, voor hun gezinnen en voor de maatschappij. Kabinet: gokken is slecht. Wedden!?


Blog comments powered by Disqus