Gekozen voor het leven

Terwijl je binnenstapt bij Siriz, vallen de gezelligheid en geborgenheid in de huiskamer direct op. Deze organisatie geeft hulp aan meisjes en vrouwen die onbedoeld of ongewenst zwanger zijn. Op dinsdag 7 maart bracht Kees van der Staaij een bezoek aan Siriz om te laten zien dat de SGP dit werk steunt en de vrouwen bemoedigen wil. SGP-jongeren was erbij.

Indrukwekkend verhaal

Met een achttal jonge vrouwen, begeleiders en bestuurders van Siriz wordt onder het genot van een brunchmaaltijd met elkaar gesproken. Het begint gezellig over algemene onderwerpen als huisdieren en politiek. Het gesprek wordt echter al snel een stuk serieuzer. Iedere jonge moeder blijkt een indrukwekkend verhaal met zich mee te dragen. Bijvoorbeeld over de vader van het kindje die de moeder onder druk heeft gezet om een abortus te plegen. Zeker de helft van de aanwezige moeders blijkt met serieuze bedoelingen een abortuskliniek te hebben bezocht. Ook horen we verhalen van vrouwen die in het geheim bij Siriz verblijven, uit angst voor hun (ex-)vriend.

 

Ongelijke mogelijkheden

Het meest treffend wat uit de verhalen van de dames doorklinkt, is hoe door derden met een onbedoelde of ongewenste zwangerschap wordt omgegaan. Abortus wordt al snel als oplossing aangedragen en is nog gratis ook. Daartegenover staan de te nemen obstakels indien de vrouw besluit het kindje in leven te laten. Zij zijn bijna allemaal meerdere malen bij instanties afgewezen voor opvang. Een van hen is zelfs een half jaar dakloos geweest, hoogzwanger. Wanneer de mogelijke problemen als huisvesting, financiering en begeleiding door Van der Staaij worden geschetst, wordt door de cliënten van Siriz dan ook instemmend geknikt. Zij hebben het mee moeten maken. Tóch kozen zij voor het leven!

 

Politieke illusie

Tot onze stijgende verbazing wordt door verschillende jonge moeders uitgelegd op welke manier de wet wordt overtreden wanneer het gaat om ongewenste en onbedoelde zwangerschap. De wettelijke bedenktijd van vijf dagen wordt namelijk niet gehanteerd als dat zo uitkomt. Na drie dagen én zonder verwijsbrief heeft een van de dames in het verleden een abortus laten plegen. Een volgende overtreding van regels: weigering door instanties voor opvang voor tienermoeders op basis van de woonplaats van de zwangere. Tot slot wordt door verschillende moeders beaamd dat de abortuskliniek zwijgt over alternatieven voor abortus. Risico’s van zo’n abortus worden evenmin verteld. De theorie lijkt mooi: zwangere vrouwen hebben een vrije keuze wat zij met het kindje doen. Vandaag bij Siriz bleek het een politieke illusie. De praktijk is weerbarstig voor vrouwen die kiezen voor het leven. Daarom heeft SGP-jongeren extra veel respect voor deze trotse moeders!

Geschreven door Commissie Zorg

. Meer artikelen van Commissie Zorg:Blog comments powered by Disqus