Geen superstaat!

Een dagje naar Brussel is zeer aan te raden. Je bent er zo en waant je voor een poosje in een andere wereld. Op loopafstand van de bezienswaardigheden als de Grote Markt en Manneken Pis vind je de Wetstraat. Aan deze lange rechte weg staan talloze torenhoge glazen gebouwen van allerlei EU-instituten. Doorgaans bevindt zich op de begane grond, open voor publiek, een ?informatiebureau?. Vaak ben je er de enige bezoeker. Hier kun je gratis en in 24 verschillende talen folders, boeken, dvd?s, posters etc. halen over wat de EU-instantie in kwestie zoal doet. Ook voor kinderen liggen vaak complete lespakketten, kleurboeken en spelletjes klaar.

Een dagje naar Brussel is zeer aan te raden. Je bent er zo en waant je voor een poosje in een andere wereld. Op loopafstand van de bezienswaardigheden als de Grote Markt en Manneken Pis vind je de Wetstraat. Aan deze lange rechte weg staan talloze torenhoge glazen gebouwen van allerlei EU-instituten. Doorgaans bevindt zich op de begane grond, open voor publiek, een ‘informatiebureau’. Vaak ben je er de enige bezoeker. Hier kun je gratis en in 24 verschillende talen folders, boeken, dvd’s, posters etc. halen over wat de EU-instantie in kwestie zoal doet. Ook voor kinderen liggen vaak complete lespakketten, kleurboeken en spelletjes klaar.

Droom vs. werkelijkheid

Teneur van alle ‘informatie’ is dat iedere inwoner van het continent Europa de goede dingen in het leven dankt aan de EU: water uit de kraan, vrede, veilig voedsel, mobiel bellen... het is allemaal dankzij Brussel! In de realiteit functioneren de verschillende samenlevingen in Europa eerder ondanks, dan dankzij Brussel. De huidige EU functioneert niet. En dat is jammer, want de EU is op zichzelf een zeer nuttige uitvinding!

Hoe dan wel

SGP-jongeren heeft het afgelopen jaar verbetervoorstellen gedaan over hoe de EU wel succesvol en nuttig kan opereren. Hier volgen er een paar.

- Het Europees Parlement moet zich alleen nog met het beleid van de Europese Commissie bemoeien. Dus niet met de gang van zaken in de lidstaten. De Europese Commissie (EC) voert enkel beleid uit dat wordt vastgesteld door de lidstaten, in plaats van andersom. Het EC-budget moet om te beginnen flink omlaag, dat scheelt een hoop ellende.

- Open grenzen tussen de lidstaten zijn fantastisch. Om de nadelige gevolgen hiervan niet groter te laten worden dan de vele voordelen, is gezamenlijke criminaliteitsbestrijding hard nodig. Eurojust en Europol moeten daarom meer bevoegdheden en budget krijgen.

- Landen behorend bij de Schengenzone dienen hun buitengrenzen goed te bewaken. Zo niet, dan moet het land uit Schengen gezet worden.

- Marktstandaarden die (voedsel)veiligheid van product garanderen, moeten blijven bestaan. Alle verdere bepalingen, over hoe product eruit moet zien bijvoorbeeld, kunnen geschrapt worden.

- Strakke handhaving van regels inzake landbouw en veeteelt is noodzakelijk. Dus niet alleen Nederlandse boeren moeten 'last' hebben van EU-regels. Bij stelselmatige overtreding van de regels door een lidstaat moet de interne markt gesloten worden voor die specifieke producten.

- Ten slotte breken we graag een lans voor één energiebeleid voor heel de EU. Wanneer de lidstaten zo efficiënt en duurzaam mogelijk energie opwekken en verdelen is dit goed voor het milieu, onmisbaar voor de toekomst en zorgt het voor minder afhankelijkheid van de vaak onprettige regimes die fossiele brandstoffen leveren.

 

Reageren? internationaal@sgpj.nl

 

Geschreven door Wilco Kodde

Wilco is voorzitter van commissie Internationaal. Meer artikelen van Wilco Kodde:Blog comments powered by Disqus