Geen steun aan rebellen Syrië

Zij die de geschiedenis niet kennen, lopen het risico die te herhalen. Dit gezegde lijkt weer van toepassing te zijn wat betreft de situatie in Syrië. Veel mensen roepen op om de rebellen in Syrië te steunen terwijl dat behoorlijke nadelige en onvoorziene gevolgen kan hebben.

Zij die de geschiedenis niet kennen, lopen het risico die te herhalen. Dit gezegde lijkt weer van toepassing te zijn wat betreft de situatie in Syrië. Veel mensen roepen op om de rebellen in Syrië te steunen terwijl dat behoorlijk nadelige en onvoorziene gevolgen kan hebben.

Discussie
Er is in de internationale politiek veel discussie geweest over het steunen van de rebellen in Syrië, al dan niet door het leveren van wapens. Het is bekend dat Rusland en Iran wapens leveren aan Bashar al-Assad zodat hij aan de macht kan blijven. Frankrijk en Groot-Brittannië vinden dat het tijd wordt om de rebellen te steunen met  wapens zodat zij zich op hun beurt kunnen verweren tegen de aanvallen van het regime Assad. Nederlands, Duitsland en Oostenrijk zijn geen voorstander van het leveren van wapens aan de rebellen.

Situatie
Het is niet eenvoudig om een standpunt in te nemen over de Syrische burgeroorlog. Veel minderheden (zoals Christenen, Koerden en Sjiitische moslims) konden onder het regeringsbeleid van Assad relatief rustig leven. Tegenover Israël was Assad in vergelijking met zijn voorgangers niet de allerslechtste. De rebellen bestaan uit verschillende islamitische groepen, waaronder radicale terreurbewegingen. Deze groepen bevechten elkaar onderling ook nog eens. De Syrische regering probeert alle opstand zoveel mogelijk neer te slaan en begaat daarbij de meest gruwelijke misdaden.

Bezwaren
Gezien de gruweldaden van Assad lijkt het voor de hand te liggen om de rebellen te steunen in hun bittere strijd tegen de dictator. Uit  berichten blijkt echter dat de Syrische rebellen uit zijn op meer dan alleen het beschermen van burgers en het verslaan van Assad. Het bonte gezelschap met diverse terroristische bewegingen wil een islamitische staat stichten. Hierbij zal keihard afgerekend worden met alle genoemde minderheden die Assad uit eigenbelang gesteund hebben, zoals de christenen. Het is onmogelijk om vanuit de VS en Europa te controleren waar alle gedoneerde wapens voor gebruikt worden.

Door bovenstaande redenen is het risico is te groot dat geleverde wapens gebruikt zullen worden voor meedogenloze wraakacties en een burgeroorlog. Daarom moet Nederland aan de lijn vasthouden geen wapens, in welke vorm dan ook, te leveren aan Syrische rebellen.

Laurens van der Tang jr.
Commissie Internationaal

Geschreven door Laurens van der Tang

Laurens was lid van de commissie SEZ en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Laurens van der Tang:Blog comments powered by Disqus