Pimpampet: fusieplannen kabinet

In het ´pimpampet-spelletje´ van Wouter Bos is bij de formatie ook een kaartje op tafel gelegd over ´bestuurlijke efficiëntie´. Twee dingen zijn hierover in het Regeerakkoord opgenomen. In de eerste plaats moet in 2015 een nieuwe provincie zijn ontstaan, bestaande uit het huidige Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Daarnaast moeten gemeenten fuseren tot supergemeenten van circa 100.000 inwoners. Wat SGP-jongeren betreft zijn dit slechte plannen.

In het 'pimpampet-spelletje' van Wouter Bos is bij de formatie ook een kaartje op tafel gelegd over 'bestuurlijke efficiëntie'. Twee dingen zijn hierover in het Regeerakkoord opgenomen. In de eerste plaats moet in 2015 een nieuwe provincie zijn ontstaan, bestaande uit het huidige Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Daarnaast moeten gemeenten fuseren tot supergemeenten van circa 100.000 inwoners. Wat SGP-jongeren betreft zijn dit slechte plannen. 

De forse klus die Plasterk op zijn bordje heeft gekregen wordt met flinke haast uitgevoerd. Dit alles om bestuurlijk efficiënter te werken, meer slagvaardigheid en verbetering veiligheid. De grote vraag is of deze plannen ook daadwerkelijk zullen zorgen voor meer efficiëntie, slagvaardigheid en veiligheid.

Niet efficiënt, slagvaardig en veilig

Net na de presentatie van het kabinet verscheen een onderzoek van de Rijksuniversiteit te Groningen. De onderzoekers concluderen uit gegevens van elf jaar onderzoek dat fusiegemeenten meer geld uitgeven dan de afzonderlijke gemeenten voor de fusie samen uitgaven. Het argument van efficiëntie geldt op financieel gebied dus niet. Een ander argument is ‘slagvaardigheid’. Vaak blijkt echter uit de praktijk dat met samenwerking tussen kleinere gemeenten net zo goed heel veel te bereiken is. Ook het argument van de ‘veiligheid’ gaat niet op; de politie werkt allang regionaal en is niet gebonden aan een plaatselijke gemeente.

Opgelegd

SGP-jongeren is tegen fusies die van bovenaf worden opgelegd. Fusies moeten van onderop komen, door burgers gedragen en gesteund. Alleen dan is een fusie mogelijk en wenselijk. Ook de fusie van de provincies is vergezocht. Er is weinig draagvlak voor de plannen en gevreesd wordt dat de politiek dankzij dit beleid nog verder bij de burger vandaan komt te staan.

Verder wordt er te weinig naar historische verbanden gekeken. Provincies zijn door de geschiedenis gegroeid; het is onwenselijk als de politiek deze uit efficiëntieoverwegingen haastig gaat samenvoegen. De historicus Rutte zou het belang hiervan moeten inzien...

Kortom: een onhistorisch plan waar weinig steun voor is en waar een deugdelijke onderbouwing ontbreekt, wordt door SGP-jongeren niet gesteund.

Volgend kaartje, Wouter.

Geschreven door Frans Hazeleger

Frans Hazeleger is lid van de commissie Binnenlandse Zaken.. Meer artikelen van Frans Hazeleger:Blog comments powered by Disqus