Fail: Nederland brengt vrede in Israel

Een opmerkelijk bericht in NRC Handelsblad van maandag 17 juni: Nederland voerde zeker een jaar lang gesprekken met Israel en de Palestijnen. Doel was het vastgelopen vredesproces op gang brengen. Een actie die past in een Nederlandse traditie van idealisme, maar ook wel naief aandoet.

Een opmerkelijk bericht in NRC Handelsblad van maandag 17 juni: Nederland voerde zeker een jaar lang gesprekken met Israel en de Palestijnen. Doel was het vastgelopen vredesproces op gang brengen. Een actie die past in een Nederlandse traditie van idealisme, maar ook wel naief aandoet.


Op zich is er niks mis met gesprekken over vrede, wel als initiatieven daartoe constant van bovenaf opgelegd worden. Het bewerkstelligen van vrede moet van onderaf komen, vanuit de bevolking. Als er vanuit die hoek echter geen draagvlak is, kun je bemiddelen tot je een ons weegt, maar kom je geen steek verder. Vraag het maar aan de Amerikaanse president Obama.

Verrassend is het dus niet dat de Palestijnse leider Abbas en de Israelische premier Netanyahu constant om elkaar heen draaiden, zoals NRC meldt. Hun belangen staan immers lijnrecht tegenover elkaar. De Palestijnen willen geen twee staten, want dat is een impliciete erkenning van een Joodse staat, Israel heeft geen belang bij een Palestijnse staat, omdat dat het broze machtsevenwicht in het Midden-Oosten verstoort.

Op het moment van schrijven bezoekt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken Israel en de Palestijnse gebieden. Of hij een verbindende schakel kan zijn tussen beide partijen is maar zeer de vraag. Met de etikettenkwestie heeft hij in Israel weinig krediet opgebouwd. Daarbij blijft hij maar aansporen op een bouwstop van nederzettingen. Wat de bewindsman van de Palestijnen verlangd om vrede te bewerkstelligen blijft echter boven de markt hangen. Vrede kan echter niet van een kant komen.

 

 


Blog comments powered by Disqus