EU, bedwing veenbrand

De leiders van de 27 lidstaten zijn het eens geworden. Nu moet ook het échte probleem worden aangepakt. De uitstaande schulden van Italië en Griekenland moeten drastisch teruggedrongen worden. Europa moet de onzichtbare veenbrand bedwingen.

De leiders van de 27 lidstaten zijn het eens geworden. Nu moet ook het échte probleem worden aangepakt. De uitstaande schulden van Italië en Griekenland moeten drastisch teruggedrongen worden.  Europa moet de onzichtbare veenbrand bedwingen.

In de nacht van woensdag op donderdag bereikten de regeringsleiders een finaal akkoord. Volgens dit akkoord moeten banken maar liefst 50% van hun Griekse staatsleningen afwaarderen. Ook moeten  banken een ‘kapitaalbuffer’ van 9% aanhouden. De omvang van het noodfonds wordt vergroot naar het astronomische bedrag van 1.000 miljard euro, door garanties van de lidstaten. Het noodfonds kan daardoor weer aan de markt garanties geven op obligaties. Ook het IMF helpt mee.

Club Med
In de slotverklaring is Italië dringend verzocht harde maatregelen te nemen om de enorme staatsschuld van 1.900 miljard euro flink te verkleinen. Ook Griekenland moet nog veel doen: van de staatsschuld van 350 miljard euro is nu ongeveer 100 miljard kwijtgescholden. De ‘Club Med’ staat er dus nog niet zo best voor. Zelfs Frankrijk komt in de gevarenzone.

Veenbrand
Het lijkt er dus op dat het akkoord wel oplossingen geeft maar niet het probleem aanpakt. Ondertussen woekert de veenbrand door! Zolang Griekenland en Italië niet drastisch saneren, blijven de Europese leiders achter de feiten aanhobbelen. Meer dan ooit moeten Rutte en De Jager dat benadrukken bij hun Europese collega’s. Als de Italiaanse veenbrand zichtbaar wordt, helpt een noodfonds van ‘slechts’ 1.000 miljard natuurlijk geen zier.

Lange termijn
Duitsland en Frankrijk lieten in 2003 de begrotingsafspraken ontsporen. Na deze crisis is duidelijk dat eurolanden het nooit meer zo uit de hand mogen laten lopen. Daarom pleiten wij voor streng toezicht. Begroting niet op orde? Na waarschuwen moeten dan duidelijke sancties volgen, zoals boetes of het inhouden van subsidies. En de ultieme consequentie? Dan maar uit de euro. Anders wordt de smeulende veenbrand een inferno.


Blog comments powered by Disqus