Enkele-feitconstructie, wie wordt er nu gediscrimineerd?

Vorige week hebben vijf partijen (D66, SP, PvdA, VVD en GroenLinks) een initiatiefwet ingediend. Het doel is om christelijke scholen de wettelijke grond te ontnemen om homoseksueel praktiserende docenten, op basis van eigen principes, te ontslaan of niet aan te nemen. SGP-jongeren stelt zich duidelijk op tégen dit wetsvoorstel.

Vorige week hebben vijf partijen (D66, SP, PvdA, VVD en GroenLinks) een initiatiefwet ingediend. Het doel is om christelijke scholen de wettelijke grond te ontnemen om homoseksueel praktiserende docenten, op basis van eigen principes, te ontslaan of niet aan te nemen. SGP-jongeren stelt zich duidelijk op tégen dit wetsvoorstel.

Lange strijd
Al sinds de inwerkingtreding van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) in 1994 zijn seculiere partijen bezig de enkele-feitconstructie te bestrijden. Deze enkele-feitconstructie is in de AWGB gekomen omdat christelijke partijen bang waren dat de wet het benoemingsbeleid van scholen teveel zou beïnvloeden. De enkele-feitconstructie houdt in dat een school een docent niet mag ontslaan vanwege 'het enkele feit' dat hij (of zij) praktiserend homoseksueel is. Wanneer er bijkomende omstandigheden zijn, kan dat wel. Dit is tegen het zere been van D66 en een aantal andere partijen. Onder andere daarom hebben de VVD, PvdA, SP, D66 en GL vorig jaar in het ‘Roze Stembusakkoord’ afgesproken dat ze vijf kwesties rond homoseksualiteit aan zullen pakken.

Steun
Natuurlijk moeten alle scholen, openbaar en gelovig, jongeren steunen die worstelen met hun gevoelens. Ook binnen het bijzonder onderwijs moeten homofiele jongeren een plaats hebben. Op veel scholen is er in de loop der jaren meer aandacht gekomen voor dit onderwerp. Maar deze scholen moeten wel vrij kunnen zijn in het uitdragen van de Bijbelse lijn.

Vrijheid van onderwijs
De strijd van de eerdergenoemde partijen is te eenzijdig. De vrijheid van onderwijs komt namelijk in het geding. Christelijke en reformatorische scholen kunnen, wanneer deze wet in werking treed, geen docenten meer weigeren of ontslaan die openlijk een relatie hebben met een persoon van hetzelfde geslacht. De vrijheid van onderwijs op basis van eigen principes word hiermee aan banden gelegd.  Scholen moeten bij de aanstelling van personeelsleden en het toelaten van leerlingen een beleid kunnen voeren in overeenstemming met de grondslag en het doel van de school. Anders kunnen de scholen zich niet meer vasthouden aan hun eigen identiteit. Wie wordt er nu eigenlijk door deze wet gediscrimineerd?

Laten we als christenen in Nederland niet bij de pakken neerzitten of somberen, maar net als Paulus bidden en strijden voor de vrijheid van onderwijs.

Hans Beverloo
Commissie Onderwijs

Geschreven door Hans Beverloo

Hans Beverloo lid van de Commissie Onderwijs van SGP-jongeren.. Meer artikelen van Hans Beverloo:Blog comments powered by Disqus