Eén prik hier = één prik daar

Een eerlijk verdeling van vaccins tegen het coronavirus tussen arme en rijke landen?

“Daar zal ik persoonlijk echt op toezien.” zei Mark Rutte in september 2020. “Maar de eerste vaccins kwamen vorige maand pas aan in Uganda.” vertelt een jonge predikant uit de hoofdstad Kampala, genaamd Holiness Kibumba in een bericht aan mij. “Wij willen graag gevaccineerd worden, maar er zijn maar 500.000 vaccins beschikbaar voor de 30 miljoen inwoners van Uganda. Mijn vrouw en ik zijn waarschijnlijk pas over drie jaar aan de beurt.”

De ongelijke verdeling van coronavaccins over wereld wordt elke dag groter: SGPJ vindt dat oneerlijk en kortzichtig. 

Ongelijke verdeling van de beschikbare vaccins

In Nederland en in andere rijke landen lukt het relatief goed om corona onder controle te houden. Wanneer je ziek bent, kun je naar de dokter en hoewel steun- en herstelpakketten aan allerlei kanten tekort schieten, zijn ze er wel. In ontwikkelingslanden is dat vaak niet het geval. Mensen moeten soms vechten voor zuurstofflessen, staan in de rij voor het ziekenhuis en een coronatest kost je in sommige landen twee maanden loon.

De nood is hoog in ontwikkelingslanden en vaccins zijn dus broodnodig. Om een grote vaccinatie ongelijkheid te voorkomen, is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begin 2020 een initiatief genaamd COVAX gestart om de beschikbare vaccins eerlijk over 145 landen te verdelen. Dat is echter niet gelukt omdat rijke landen onderling het grootste gedeelte van de beschikbare vaccins al hadden verdeeld, om eerst de eigen bevolking zoveel mogelijk te vaccineren.

 

Domme farizëers

SGP-jongeren begrijpt heel goed dat Nederland en andere rijke landen goed voor hun bevolking willen zorgen maar vindt de ongelijke verdeling niet verstandig. Het gaat recht tegen het Bijbelse principe van naastenliefde in: Nederland en andere rijke landen nemen hier niet de gepaste rol van de barmhartige Samaritaan, maar die van de farizëer aan. Door ervoor te kiezen eerst de eigen bevolking te vaccineren lopen ze voorbij aan hun arme naasten.

Het getuigt ook van een tunnelvisie die kan resulteren in een lelijke kater. Als straks alleen het rijke deel van de wereld gevaccineerd is, terwijl de rest van de wereld achter blijft, zal dat negatieve effecten hebben op iedereen. Een onderzoek van de Internationale Kamer van Koophandel concludeert dat ook: het verlies van het Bruto Mondiale Product wanneer landen achterblijven, is groter dan de kosten van het produceren en verdelen van vaccins over de wereld. Daarnaast kan de vaccinatie ongelijkheid zorgen voor conflicten, migratiestromen en misbruik van macht door vaccins in te zetten als een strategisch middel.

 

Eén prik hier = één prik daar

SGP-jongeren is blij dat Minister Kaag in januari € 25 miljoen extra uit heeft getrokken voor de aanschaf en verspreiding van vaccins in arme landen, maar ziet ook in dat dat niet genoeg is. Daarom moet de Nederlandse regering er meer op vertrouwen dat COVAX haar taak serieus neemt om de beschikbare vaccins eerlijk te verdelen. Ook moeten we Nederlandse vaccinproducenten stimuleren om samen te werken met COVAX zodat er een systeem van evenredigheid onstaat: één prik hier = één prik daar.


Blog comments powered by Disqus