Eindelijk weer een Minister van Landbouw

In de ochtend van 26 oktober stond, na de langste formatie uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis, dan eindelijk kabinet-Rutte-III op het bordes. Een kabinet dat in zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer zal moeten werken met de kleinst mogelijke meerderheid. Daarbij liggen de partijen in deze coalitie ideologisch gezien mijlenver van elkaar vandaan. De premier zal de komende jaren waarschijnlijk vaker dan ooit op eieren moeten lopen.


Op de bordesfoto stond, tussen CDA’ers De Jonge en Grapperhaus, Carola Schouten van de ChristenUnie. Samen met Gert-Jan Segers was zij onderhandelaar en nu mag zij de leiding nemen over een nieuw volwaardig ministerie, namelijk het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit betekent dat nu eindelijk de uitdagingen, waarmee de agrarische sector te maken heeft, kunnen worden opgelost, en wie is daar meer geschikt voor dan een boerendochter? Zowel de SGP als de SGP-jongeren pleiten al jaren voor een Ministerie van Landbouw.


SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf voerde in aanloop naar de verkiezingen campagne met de slogan ‘Tijd voor de boer’. Met dit nieuwe ministerie en deze nieuwe minister lijkt er inderdaad weer tijd te komen voor de boer, en dat is hard nodig, want de agrarische sector komt steeds meer onder druk. Het is daarom goed dat minister Schouten geld vrijmaakte voor jonge boeren die een boerderij willen beginnen of overnemen. Maar er zijn ook tal van gebieden waarop er nog veel moet gebeuren, zoals het terugdringen van administratieve rompslomp en het eerlijk verdelen van de marges in de productieketen.

Het kabinet wil samenwerken met de oppositie, en de SGP is van oudsher altijd bereid geweest om constructief oppositie te voeren. SGP-jongeren hoopt dan ook op een vruchtbare samenwerking tussen de SGP-fractie en minister Schouten en wensen haar Gods zegen toe in haar nieuwe rol.

Geschreven door Friso Oostenbrink

Lid commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw. Meer artikelen van Friso Oostenbrink:Blog comments powered by Disqus