Eenzijdige ontwapening brengt geen wereldvrede

Opstanden in Syrië en Egypte, Iran ontwikkeld nog steeds een kernwapen, Noord-Korea doet een rakettest; dit is zomaar een greep uit de actuele nieuwsberichten. Blijkbaar er is dus nog geen tijdperk van volledige wereldvrede. Overal ontstaan elke keer weer nieuwe brandhaarden of smeulende vuurtjes vliegen plots in lichtelaaie. Intussen zet de Westerse wereld het beste beentje voor door te ontwapenen. In Nederland bijvoorbeeld, waar fameuze bedragen bezuinigd worden op defensie. Zelfs Amerika wil fors bezuinigen op de krijgsmacht.

Opstanden in Syrië en Egypte, Iran ontwikkeld nog steeds een kernwapen, Noord-Korea doet een rakettest; dit is zomaar een greep uit de actuele nieuwsberichten. Blijkbaar er is dus nog geen tijdperk van volledige wereldvrede. Overal ontstaan elke keer weer nieuwe brandhaarden of smeulende vuurtjes vliegen plots in lichtelaaie. Intussen zet de Westerse wereld het beste beentje voor door te ontwapenen. In Nederland bijvoorbeeld, waar fameuze bedragen bezuinigd worden op defensie. Zelfs Amerika wil fors bezuinigen op de krijgsmacht.

Laatst werd in Seoel een top gehouden over nucleaire veiligheid. Zelfs Obama kwam hierop af met de boodschap dat hij het aantal kernwapens in de Verenigde Staten drastische wil verminderen en de ontwikkeling van nieuwe kernwapens wil stoppen.

In de wereld zijn her en der veel kernwapens te vinden. Een korte opsomming: Rusland - 8.200 / Verenigde Staten - 7.650 / China – 400 / Frankrijk – 350 en Verenigd Koninkrijk – 200.  Ook Pakistan beschikt over relatief enorm veel kernwapens (5e op de ‘wereldranglijst). Ook werkt het land wat betreft kernwapens samen met Saoedi-Arabië.

Wat is er de oorzaak van dat landen als Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië kernwapens willen? Komt dat omdat Amerika begonnen is en de rest van de landen dus wel mee zullen ‘moeten’ om nog wat in de melk te brokkelen te hebben? Met andere woorden: Doet Iran ook een stapje terug wanneer Amerika en Israël de kernwapens waarwel zeggen? SGP-jongeren zien niet graag dat de wereldvrede afhangt van dit soort onzekerheden. Er moet daarom alles aan gedaan worden om te zorgen dat schurkenstaten geen kernwapens krijgen of vermeerderen. Maar dat doel zal nooit bereikt worden door zelf het eigen arsenaal overbodig te verklaren.

Geschreven door Henk Rensen

Henk was lid van de commissie Activiteiten en is nu lid van de commissie Internationaal. Meer artikelen van Henk Rensen:Blog comments powered by Disqus