Eenverdiener, de pakezel van Rutte-II (2/2)

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten weer gaan dragen. Dat is de uitdaging voor het volgende kabinet. De eenverdiener heeft de zwakste schouders en draagt de zwaarste lasten. Daar moet verandering in komen. Neem nu Cees en Corrie, zij gaan er de komende jaren met de voorstellen van de SGP(-jongeren) € 8.000 per jaar op vooruit. Door het invoeren van een splitsingsstelsel wordt dit bewerkstelligd. Dat is de kant die we in Nederland op moeten, leve de eenverdiener!

Cees en Corrie

De voordelen van de eenverdiener worden te vaak onderschat. Neem nu eens Cees en Corrie uit Uddel als fictief voorbeeld. Ze zijn al jaren gelukkig getrouwd en hebben een driejarig dochtertje Rosalinde. Cees werkt bij een transportonderneming en Corrie zorgt voor hun Rosalinde. Zij krijgt de volle aandacht van Corrie en zeker in de eerste levensjaren is dat erg belangrijk. Als Corrie ook had gewerkt, had het dochtertje die aandacht niet gekregen. Een ander voordeel ligt bij de werkgever. Als Cees en Corrie allebei parttime bij de transportonderneming zouden werken, is het efficiënter voor de werkgever om één iemand heel de week te hebben werken. In dat laatste geval kan Corrie nog vrijwilligers werk doen in het verpleegtehuis om de hoek en is de samenleving beter uit. Tenslotte pakken we hiermee ook het fileprobleem aan. Als Cees en Corrie op dezelfde dag naar een verschillende werkgever gaan. Betekend dat een auto extra op de weg, dan wanneer Corrie thuis had gebleven. Al met al geeft het veel voordelen op verschillende terreinen en dus knijp de eenverdiener financieel niet uit!
 

De oplossing

Wij, SGP-jongeren, prijzen het invoeren van een splitstingsstelsel aan om de belastingdruk tussen de een- en tweeverdiener te reduceren. Bij zo’n stelsel wordt het inkomen voor gelijke delen verdeeld over beide partners. Dit kan dan op een zo fiscaal gunstig mogelijke manier worden gedaan. Hiermee wordt een leefvormneutraliteit gecreëerd wat de voorkeur heeft boven de situatie zoals die nu in de wet is geregeld. Dat op die manier de belastingdruk bij de eenverdiener eerlijk wordt. Het kan namelijk niet zo zijn dat in iets minder dan de helft van de tweeverdienersgezinnen met kinderen de minst verdiende partner geen belasting betaald.
 

Laat dit moment een kantelpunt zijn voor de 400.000 eenverdieners en alleenstaande ouders met kinderen. De aandacht terug voor het kind en de zorg voor die gehandicapte partner. Dat is beter voor Nederland en onze samenleving!


Blog comments powered by Disqus