Een omstreden abortusgrens

In ons land mogen 168 dagen oftewel 24 weken van wonderlijk ingenieuze ontwikkeling met één behandeling teniet gedaan worden. In 1978 is de Nederlandse abortusgrens twee weken onder de toenmalige levensvatbaarheidsgrens van 26 weken gelegd. Op basis van de kennis en wetenschap van bijna veertig jaar geleden worden abortussen anno 2016 daarom nog steeds tot 24 weken uitgevoerd. SGP-jongeren vindt het tijd voor verandering.

In ons land mogen 168 dagen - oftewel 24 weken - van wonderlijk en ingenieuze ontwikkeling met één behandeling teniet gedaan worden. In 1978 is de Nederlandse abortusgrens twee weken onder de toenmalige levensvatbaarheidsgrens van 26 weken gelegd. Op basis van de kennis en wetenschap van bijna veertig jaar geleden, worden abortussen anno 2016 daarom nog steeds tot 24 weken uitgevoerd. SGP-jongeren vindt het tijd voor verandering.
 

Levensvatbaarheid

Afgezien van het feit dat het moedwillig beëindigen van ongeboren leven helemaal verboden zou moeten zijn, is het stellen van een grens op basis van levensvatbaarheid discutabel. Al langer gaan politieke geluiden op om deze grens naar beneden bij te stellen. En dat is terecht. Ten eerste omdat tegenwoordig wereldwijd jaarlijks duizenden kinderen jonger dan 24 weken levensvatbaar ter wereld komen. De grens blijkt daarmee niet meer geldig te zijn. Ten tweede omdat men dan potentieel levensvatbare kinderen aborteert. Niemand kan immers voorspellen of een individueel kindje onder de abortusgrens niet levensvatbaar zou zijn.


Leeftijdsdiscriminatie

Een abortusgrens op basis van leeftijd van het kindje kun je als een vorm van leeftijdsdiscriminatie zien. Pas na 24 weken is een Nederlands ongeboren kindje beschermd tegen abortus. Merkwaardig is dat deze beschermwaardigheid  per land verschilt. Het gaat om zelfde mensenlevens, maar in buurland Duitsland wordt een kindje vanaf 12 weken beschermd tegen abortus. En Ierse of Portugese baby’s krijgen gedurende de hele zwangerschap bescherming. Nederland blijkt op dit punt in negatief opzicht een gidsland.


Levensbelang

In de 24e week zijn zelfs de vingernageltjes van het kindje al aanwezig. Toch kan het nieuwe leven tot deze tijd afgebroken en verwijderd worden, omdat de baby pas na deze 24 weken buiten de baarmoeder zou kunnen leven. Als de wetenschap destijds gesteld had dat een kindje tot het eind van de zwangerschap niet levensvatbaar was, zou de legalisatie dan tot 40 weken reiken? SGP-jongeren vindt het van levensbelang dat de huidige en achterhaalde abortusgrens verlaagd wordt. Naar nul.

 

Dit deel 2 in een serie van 6 over abortus. Lees deel 1, over de ambivalentie in het abortusdebat hier.

Geschreven door Commissie Zorg

. Meer artikelen van Commissie Zorg:Blog comments powered by Disqus