Economie: rupsje nooitgenoeg?

Nederland verkeert opnieuw in een recessie. Dit is nog maar het begin van de daadwerkelijke pijn die we van de crisis zullen gaan voelen. Daarom pleiten we voor eerlijkheid over de crisis en roepen we Nederland en zelfs Europa op om zo snel mogelijk te ‘ontschulden’ en de bron aan te pakken.

Nederland verkeert opnieuw in een recessie. Dit is nog maar het begin van de  daadwerkelijke pijn die we van de crisis zullen gaan voelen. Daarom pleiten we voor eerlijkheid over de crisis en roepen we Nederland en zelfs Europa op om zo snel mogelijk te ‘ontschulden’ en de bron aan te pakken.


Interne en externe schokken
De meeste economen hebben het idee dat externe schokken, van buiten de economie, door de economie worden verwerkt tot een evenwicht. Eigenlijk is de werkelijke situatie precies andersom. Depressies komen voort uit onze eigen economie! Externe schokken veroorzaken geen depressies, maar interne schokken zijn hiervan de oorzaak.

Een ogenschijnlijke stabiele economie
Na een crisis is er vaak een fase waarin de winsten weer groeien en de economie uit het dal komt. Veel mensen (vaak beleggers en investeerders) vinden de winsten echter te laag en gaan op zoek naar extra rendementen door te speculeren en meer risico te nemen. Ze lenen geld (en vormen dus schuld) met het idee dat een aandeel of woning later vast een stuk meer waard zal zijn. Deze rendementen worden eigenlijk alleen maar gehaald zolang de schulden blijven groeien, de echte/reële economie groeit hierdoor langzamer dan de financiële economie. Iedereen is zeer tevreden met de eindeloos stijgende winsten en positief over de toekomst (‘self-fulfilling prophecy’).

De crisis als interne schok
De ogenschijnlijke stabiliteit leidt tot succesvolle bedrijven. Er wordt minder kapitaal aangehouden door de banken en zodoende meer en meer geleend. Als de rente aan de bank niet betaald kan worden, leent men gewoon extra geld. Geen probleem, de groei is eindeloos! Er wordt echter steeds meer risico genomen en de financiële economie wordt extreem veel groter dan de reële economie. Door een klein schokje op bijvoorbeeld de huizenmarkt komen de meest risicovolle investeerders in de problemen. Dit gaat ten koste van de gehele economie: banken proberen de klap op te vangen, maar moeten uiteindelijk zelf geholpen worden door de overheid. De opgebouwde schuld komt meer en meer terecht bij de overheid.

Wat nu?
Dat wat de overheid kan en dus moet doen is ontschulden (‘deleverage’) en zeker ook de bron aanpakken. Door het afbouwen van schuld wordt het verschil tussen de reële en financiële wereld minder groot gemaakt en gehouden. Dit raakt de reële economie en dat doet bij iedereen pijn. Toch is het ook fair om de financiële sector zelf aan te pakken. Hervormingen, reguleringen en toezicht zijn nodig om dit te voorkomen. We moeten in zeven vette jaren niet zo optimistisch worden dat we de zeven magere jaren zelf veroorzaken!

Geschreven door Maarten den Dekker

Maarten is politiek secretaris van SGP-jongeren.. Meer artikelen van Maarten den Dekker:Blog comments powered by Disqus